digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Namirnice poželjne na zimskoj sofri

Uzimanje vitamina i minerala te popravljanje imuniteta preventivno, prije same bolesti, jeste jedini način da prehlade, gripe i zimske viroze prebolujemo što lakše i sa što manje popratnih simptoma.

00Sličica Želim Print

Neke od namirnica koje će nam svakako pomoći u tom našem nastojanju jesu:

Med

Bistri, kristalizirani, lipov, bagremov, livadski, kaduljin ili neki drugi, svaka vrsta obiluje vitaminima i mineralima koji su nam neophodni za optimalan balans organizma i izgradnju imuniteta. Ukoliko ćete ipak birati, možda blagu prednost ima kaduljin med koji dodatno doprinosi olakšavanju kašlja i razrjeđivanju sluzi. Med nemojte davati djeci mlađoj od dvije godine i ne stavljajte med u vrele napitke da vitamini ne bi otišli sa parom.

Grah

Grah je potpuna namirnica koja sadržava ugljikohidrate, proteine, vlakna, minerale i vitamine. Posebno bitan jeste mineral kalij koji je prvi u redu odbrane od gripe. Ugljikohidrati iz graha podižu energiju i doprinose zagrijavanju organizma.

Tikva

Poslastica naših predaka, kriška tikve ‘’stambolke’’ ispečena u rerni, pored toga što je zdrava i ukusna, doprinosi našem zdravlju obiljem vitamina i minerala i popravlja imunitet. Narandžasta boja tikvinog mesa ukazuje na to da ona obiluje karotenom koji je veoma bitan za očuvanje zdravlja kože što je posebno važno prilikom posjete planinama, jer je sunčevo zračenje jednako jako zimi kao i ljeti. Sjemenke tikve obiluju mnoštvom korisnih elemenata, a posebno su zdrave u borbi protiv crijevnih parazita i za očuvanje zdravlja prostate.

Kiseli kupus

Obiluje vitaminom C koji je najbitniji u prevenciji, sprječavanju i liječenju prehlade i gripe. Vitamin C je nadalje bitan i zbog apsorpcije drugih vitamina i minerala, a ima i niz drugih zdravstvenih pogodnosti za organizam. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Poznato je da su u prošlosti moreplovci prvenstveno brinuli da se za svoj boravak na moru kvalitetno opskrbe kiselim kupusom kako ne bi došlo do obolijevanja od skorbuta i drugih bolesti. Pored toga, kupus sadrži obilje vlakana što doprinosi radu crijeva i metabolizmu, a sokovi iz svježeg kupusa zaliječuju želudac i crijeva.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine