digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Fetve: Rad na patologiji

Autor: Fetva-i emin Enes Ljevaković Avgust 10, 2015 0

Pitanje: Maida D.: Imam pitanje u vezi moje nauke i profesije. Završila sam fakultet prije 5 godina i radila sam u laboratoriji u Bolnici za Patologiji u Skandinaviji. Tu istražujemo bolesti seciranjem ljudskih organa. Naprimjer, ako neko akutno operiše slijepo crijevo, nama taj organ dolazi u laboratoriju da mi istražimo uzrok te akutne operacije. Isto tako desi se da nam dolaze organi od osoba koje su preselile, da bi se znao uzrok njihove smrti. To bi se nekako moglo izbjeći (istraživanje organa umrlih lica), jer tih analiza nema toliko puno. Čula sam od nekih prijatelja da je moj posao haram. Ja se ne bih složila s njima (ali ipak vas pitam za savjet), jer taj posao koji mi radimo je veoma važan radi utvrđivanja tačne dijagnoze i prave terapije. Pošto završavam i farmaciju, da li mi je halalnije da radim u apoteci ili na Patologiji. Na Patologiji nemam nikako kontakta sa pacijentima, dok se u apoteci susrećem  svakodnevno sa mušterijama

 

Odgovor:

Čestitamo Vam na uspjehu u školovanju i radu. Kada je riječ o Vašem poslu u bolnici na Odjelu za patologiju, gdje se bavite proučavanjem oboljelih ljudskih tkiva i organa radi otkrivanja uzročnika bolesti, to je šerijatski dozvoljen postupak i rad i oni koji Vam prigovaraju na tome nisu u pravu. Opći interes nalaže da se u granicama potrebnog i nužnog, secira dio tkiva ili organa umrle osobe radi otkrivanja uzroka bolesti i utvrđivanja načina njenog preveniranja. Stoga je bavljenje tim poslom korisno i opravdano.

Također, nema ništa sporno da radite u apoteci. Oba posla su dozvoljena pa se opredijelite za ono što Vam više odgovara.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine