digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Fetve: Trudnica i dojilja će napostiti propuštene dane

Autor: Fetva-i emin Enes Ljevaković Avgust 10, 2015 0

Pitanje: A. H.: Moje pitanje je vezano za post i glasi ovako: Tri ramazana unazad ne postim. Prvo sam bila u 8-9 mj. trudnoće te nisam postila i za taj ramazan sam dala fidju (platila u novcu). Naredni ramazan sam dojila i nisam mogla postiti; probala 1 dan, bilo mi teško i nisam više bila uporna (nažalost). Taj ramazan sam imala namjeru napostiti, ali mi se nikako nije dalo.

Sljedeći ramazan (znači prošle godine) na polovini ramazana sam se razboljela tako da sam morala mrsiti 19 dana. I te dane sam namjeravala  napostiti, ali pošto sam cijelu godinu imala probleme sa želucom nisam se smjela usuditi da postim. Ovaj ramazan sam, elhamdulillah, postila sve. Znači, ja bih sada trebala da napostim 48 dana. Sad konkretno. Da li sam i ovaj ramazan kad sam bila trudna dužna i napostiti i dati fidju? Da li sam ja zakasnila s tim napaštanjem i šta tačno moram da uradim? Da li da samo napostim te dane, ili da isto platim kefaret?
Da li se kefaret i fidja mogu dati i van ramazana i da li se mogu dati u novcu, jer sam negdje pročitala da se to "mora" dati samo u hrani?

I još jedno pitanje što me dugo muči. Dok nisam praktikovala vjeru, mislim prije svega na namaz i hidžab, ja sam postila onako uobičajeno bez namaza, kao i moji roditelji. Sada mene interesuje kako sam počela vjeru sprovoditi u praksu, da li sam dužna dati kefaret za dane koje sam tad mrsila iako nisam ni namaz obavljala (osim teravije)? Sjećam se da bi se ponekad namjerno omrsila, mada sam bila još dijete, ali punoljetna po šerijatu. Ili je taj tovar spao s mene nakon pokajanja i s početkom praktikovanja vjere?

 

Odgovor:

  1. Osnovni propis za propušteni post ili neke dane posta tokom ramazana, iz opravdanog ili neopravdanog razloga, jeste obaveza napaštanja propuštenih dana i to do narednog ramazana. Ako to osoba ne bude u mogućnosti, onda može napostiti nakon novog ramazana. Izuetak je za osobe koje su u dubokoj starosti ili su neizlječivo teško bolesne tako da ne mogu postiti, čija je obaveza dati fidju za svaki propušteni dan posta. Kada je riječ o Vašem propuštenom postu u ramazanu u vrijeme Vaše trudnoće, trebali ste sačekati pogodno vrijeme i napostiti propuštene dane, a ne odmah požuriti s davanjem fidje. No kako ste već dali fidju, smatramo da ne morate napostiti te dane, jer nema obaveze spajanja između fidje i napaštanja. Može se reći da je Vaše opravdanje bilo neznanje.
  2. Keffaret i fidja se mogu dati i poslije ramazana, ali je bolje učiniti to u ramazanu. Također, mogu se dati i u novcu, a ne isključivo u hrani.
  3. Nadamo se da je za Vaše namjerno kvarenje posta u ranoj mladosti dovoljna iskrena teoba, jer bi keffareta bilo toliko da bi napaštanje ili davanje za hranu siromasima bilo preteško breme za Vas. U to vrijeme vjerovatno niste dovoljno ni znali ni bili svjesni težine tog grijeha. Bog nikoga ne duži preko njegovih mogućnosti. On je milostiv  i prašta grijehe, pa se nadati da će i Vama oprostiti, posebno nakon iskrenog pokajanja.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine