digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

MUKABELA: Komentar 16. džuza

Autor: Mirza Mešić April 06, 2023 0
Kraj sure Kehf donosi nam kazivanje o Musau, a.s., jednom od pet odabranih Allahovih vjerovjesnika (ulul-azm) i odabranom Allahovom robu, u našoj literaturi poznat pod imenom Hidr, koji je od Allaha dobio zadatak da Musaa, a.s., kao čovjeka, koji donosi zaključke po ljudskim i zemaljskim zakonima, nauči znanje o gajbu, nevidljivom svijetu, odnosno nekim aspektima budućnosti koja nijednom čovjeku nije poznata, makar bio i odabrani poslanik.
 
Iz kazivanja o Musau, a.s., i hazreti Hidru možemo izvesti zaključak da u životu ne vidimo i ne znamo krajnji ishod naših djela i ponašanja. Često očekujemo da svaki čin dobra završi dobrim, pa se uvjerimo u suprotno. Isto tako, ne volimo iskušenja, bol, gubitak, strah, tugu, a sve nam to u konačnici donese veliko dobro, jer nas je Allah kroz nabrojano sačuvao većega zla.
 
Sura Kehf završava kazivanjem o Zul-Karnejnu, odabranom Allahovom robu kojemu je Allah podario veliku fizičku i umnu snagu te mnoge vještine. Njegovo djelovanje i podizanje brane protiv Jedžudža i Medžudža, dva naroda koji su nered i zlo činili na Zemlji, također spada u područje gajba. O tome malo znamo, ali u to čvrsto vjerujemo, jer je Allah događaje o njima uvrstio u Svoju posljednju Objavu.
 
Sura Merjem dobila je ime po najodabranijoj i najpobožnijoj ženi od svih žena ljudskoga roda. Allahovom odredbom “budi i bude” rodila je sina Isaa, a.s., iako je nijedan muškarac nikada dotaknuo nije. Isa, a.s., će postati iskušenjem mnogim njegovim savremenicima, ali i kasnijim generacijama te tema razilaženja tri monoteističke religije. Islamsko je učenje jasno: Isa, a.s., je pretposljednji Allahov vjerovjesnik. Allah mu je objavio Indžil. Propovijedao je vjeru islam. Najavio je dolazak Muhammeda, a.s.
Kroz životna iskušenja Njegovih najodabranijih robova, Allah odgaja sve generacije vjernika. Kroz Objavu nas uči i podsjeća da se u svemu oslonimo na Njega, Njemu zahvaljujemo i stalno Mu dove učimo, pa i kada su životne okolnosti i sile prirode uperene protiv nas. Allah obećava da će onima koji Ga budu svjesni izlaz naći i njihove životne prilike poboljšati odakle se i ne nadaju. U tome imamo primjer Zekerijja, a.s., koji je u dubokoj starosti dobio sina Jahja, a.s., iako su sve okolnosti ukazivale da je to nemoguće.
 
Sura Ta-ha u sebi krije mnogobrojne mudrosti, savjete i opomene. U njoj nalazimo kazivanje o Musau, a.s., i faraonu, o stalnom sukobu istine i laži, prave i lažne vjere. Možemo izdvojiti ajet upozorenja za one koji glavu okrenu od Kur'ana da će teškim životom živjeti i da će na Sudnjemu danu biti proživljeni slijepima.

Zato je mjesec ramazan najbolje vrijeme da preispitamo svoj odnos prema Kur'anu i prisjetimo se izreke Osmana, r.a.: “Da su vam srca čista, ne biste se mogli zasititi učenja Kur'ana.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine