digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Odgoj djece je važna obaveza bez prekida

Autor: Džanan Ribić Avgust 31, 2015 0

Sabit ef. Mehidić imam u džematu Mihatovići, u svojoj hutbi u petak 28. augusta okupljenim vjernicima govorio je o odgoju djece i značaju odgoja djece za jedno društvo u cjelini

- Pred nama je početak nove školske godine. Novi početak a stari nastavak, tamo gdje su djeca stala radi odmora, uskoro će nastaviti svoje naučno putovanje. Paralelno sa školom, samo u danima vikenda počinje i mekteb, najstariji vid odgojno - obrazovne institucije. Pripreme roditelja za ovaj početak počele su još ranije. Nova odjeća, nova obuća, novi ruksaci sve su to stvari koje će našu djecu krasiti u školskim klupama. Nema sumnje da je odgoj djece ili odgoj novih generacija velika odgovornost i teret koji zajednički trebaju nositi prije svega roditelji, a sa njima i sve društvene ustanove čija je zadaća odgoj i obrazovanje – kazao je efendija Mehidić u uvodu svoje hutbe.

Porodica kao glavni odgajatelj djece

Porodica je bez ikakve dvojbe glavni i osnovni odgajatelj. U porodičnome ambijentu svako dijete pravi prve korake, pronalazi prve uzore i stiče prve navike.

- Među najvažnije činioce  koji dijete odvode na stranputicu, čime kvari svoj moral, ruši svoju ličnost, jeste odustajanje roditelja od odgoja djeteta. U jednom hadisu Poslanik sallallahu alejhi ve sellem kaže: „Naučite svoju djecu i svoju porodicu da dobro čine i odgojite ih.“. Za uspješan odgoj djeteta neophodno je uspostaviti koordinaciju između kuće, džamije-mekteba i škole. Odgovornost kuće je na prvom mjestu. To znači otac i majka povjereni amanet, a djeca su svakako amanet dat ljudima od Uzvišenog Allaha. Roditelji svoju djecu treba da posebno njeguju i veliku pažnju da im posvećuju. Ebu Davud prenosi da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi ve sellem rekao: „Dovoljno je čovjeku grijeha da zanemari izdržavanje onoga za koga je zadužen.“ U Muslimovoj predaji ovog hadisa stoji: „Dovoljno je čovjeku grijeha da uskrati onima koje je dužan izdržavati“ – ističe efendija Mehidić.

 

Značaj mekteba za odgoj djece

On naglašava da je drugi značajan faktor u odgoju djece mekteb. Mekteb je nezaobilazna faza islamskoga odgojno-obrazovnoga djelovanja u toku sazrijevanja mlade ličnosti.

- Ukoliko se desi da ova faza bude preskočena javit će se praznina u znanju i praksi kod djeteta, a što će se posebno reflektirati u njegovoj odrasloj dobi. Porodični ambijent jeste najvažniji ali nije jedini koji presudno utiče na formiranje ličnosti koja će biti oplemenjena islamom. Taberani prenosi od Alije r.a. da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi ve sellem rekao: „Odgajajte djecu na tri stvari: ljubavi prema vašem Vjerovjesniku, ljubavi prema njegovoj porodici i ljubavi prema učenju Kur'ana“ – napominje efendija Mehidić u svojoj hutbi.

Uticaj nauke na formiranje ličnosti

Treći važan faktor prema riječima Sabit ef. Mehidića u odgoju djece jeste škola.

Nauka ima veliki uticaj na formiranje ličnosti kao i u izgradnji ljudskog dostojanstva. Muslim prenosi hadis u kojem Vjerovjesnik sallallahu alejhi ve sellem kaže: „Ko bude na putu tražeći nauku Allah će mu olakšati put ka džennetu.“ Allah dž.š. kaže u Kur'anu: „Reci: Zar su isti oni koji znaju i oni koji ne znaju.“ (Ez-Zumer, 9) . Ova tri faktora čine da je ličnost djeteta kompletirana  u duhovnom, tjelesnom, intelektualnom i psihičkom pogledu.

Da obaveza odgoja ne prestaje, ne jenjava i da nema prekida pokazuje primjer Jakub a.s. brige za svoju djecu na samrtnoj postelji, o čemu se u Kur'anu govori.

- Vi niste bili prisutni kada je Jakubu smrtni čas došao i kada je sinove svoje upitao: „Kome ćete se, poslije mene, klanjati?“ – „Klanjaćemo se“ – odgovorili su – „Bogu tvome, Bogu tvojih predaka Ibrahima i Ismaila i Ishaka, Bogu jednome! i mi se Njemu pokoravamo!“ (Al-Baqara, 133). Sejjid Kutb u tefsiru ovog ajeta kaže:

Ovaj prizor između Jakuba a.s. i sinova u njegovom smrtnom času jeste prizor koji mnogo kazuje. Smrtnika na postelji, na kojoj izdiše i koje je to pitanje koje ga obuzima? Koja je to briga koja mu um obuzima u trenucima izdisanja? Koje je to pitanje za koje je želio da bude siguran i smiren? Koje je to naslijeđe koje je želio predati svojim sinovima? To je vjera. To je ono istinsko naslijeđe. To je ta uzvišena stvar. „Kome ćete se, poslije mene, klanajti?“ – zaključio je Sabit ef. Mehidić u svojoj hutbi.

Razgovor sa džematlijama u Mihatovićima

Nakon džuma namaza nekoliko džematlija u Mihatovićima kazalo je svoje mišljenje o temi ovosedmične hutbe.

Mirsad Mujkić smatra da je odgoj djece problematičan u svim segmentima.

 

- Mediji su iskavrili današnju djecu. Na to roditelji mogu malo da utiču. Televizija, internet i film učinili su svoje. Filmovi i crtani filmovi puni su nasilja, i svega onoga što loše utiče na odgoj djece – rekao je Mujkić.

Nihad Mujkić ističe da danas jako malo obraćamo pažnje na odgoj djece.

- Više pažnje trebamo posvetiti našoj djeci. To nam je ključno u životu. Ako djecu ne budemo odgajali na pravi način imat ćemo kasnije sa njima velikih problema – naglasio je Nihad Mujkić.

Rizah Bašić napominje da su djeca najviše prepuštena sama sebi.

Roditelji iz mnogih razloga odgoj djece prepuštaju školi i nastavnicima. Roditelji i obrazovni sistem koji je pun nedostataka doprinosi lošem odgoj djece.

 

 

 

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine