digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Post: Prilika za samokontrolu i uviđanje pogrešaka

Autor: Priredio: Nedim Gondžić Maj 19, 2018 0

Dio ramazanske hutbe rahmetli hafiza Abdullaha Budimlija, održane u Bijeljini 1970. godine.

"Post nas čuva od mnogih grijeha i nevaljalština, jer s njim slabimo i ukroćujemo svoje prohtjeve i dovodimo ih pod upravu našeg razuma. Mi posteći osjetimo bolje Allahove blagodati. Posteći se često stavimo u položaj onih bijednika i siromaha koji mjesecima, pa i godinama gladuju. Ali nemojmo misliti da smo napuštajući jelo, piće i ostala tjelesna uživanja sve dužnosti posta izvršili. S tim još nije sve svršeno, jer kako god ne smijemo jesti i piti, isto tako ne smijemo činiti griješne i nevaljale poslove. Kakvu korist ima osoba koja se odriče jela i pića, a laže, ogovara, kleveće, vrijeđa, krade i tako dalje. 

Muhammed a.s. kaže: "Ko za vrijeme posta ne napusti laž i služenje njom, taj nema potrebe ni da napušta jelo i piće." Zato niko pametan neće sebi dopustiti da uzalud trpi glad i žeđ, te da mu zbog jezika i loših navika propadne nagrada koju Allah dž.š. obećava onima koji se budu odazvali toj Negovoj naredbi.

Prilika za uviđanje pogrešaka

Sustezanje od pomenutih ružnih navika tokom posta je idealna prilika da, analizirajući sebe, uvidimo vlastite svakodnevne propuste i pogreške. Da ih popravimo i potrudimo se zaslužiti oprost, jer Allah dž.š. u ramazanu naročito prima pokajanje: "Allah dž.š. u ramazanu oslobodi mnogo svojih robova od džehennema" "

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine