digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

28 ključeva sreće

Autor: Abdullah Hodžić Septembar 13, 2015 0

Sreća je jedini cilj na Zemlji koji svi ljudi, bez izuzetka, žele da ostvare. Vjernici i nevjernici jednako žele postići sreću, ali svaka strana koristi različite metode. Međutim, samo vjernici mogu postići istinsku sreću. Sve forme sreće, stečene bez čvrste vjere u Boga Uzvišenoga, samo su puka iluzija. Neki od savjeta za postizanje sreće su:

 

  1. Znaj da ako ne živiš u opsegu sadasnjosti, tvoje misli će biti rasijane, poslovi zamršeni, a brige veće. Ove činjenice su objašnjene u sljedećem hadisu: “Kada omrkneš ne očekuj da ćeš dočekati jutro, a kada osvaneš, ne očekuj da ćeš dočekati noć živ.“ (Sahih el-Bukhari)

 

  1. Zaboravi prošlost i sve što ona sadrži. Biti zaokupljen stvarima koje su se dogodile i prošle, puke su ludorije. Iz prošlosti, pak, nauči lekciju, njome se ne opterećavaj, a gledaj u budućnost. Kada se bolest zaliječi, bol se ne osjeća i o njemu se malo razmišlja, ali je dužnost čuvati se i sve poduzeti da se bolest ne povrati.

 

  1. Nemoj biti preokupiran budućnošću, jer budućnost je iz domena nepoznatog i nevidljivog. Neka te ona ne muči i ne zabrinjava sve dok ne dođe. Naravno, uvijek treba zdravo planirati i konstantno stremiti ka realiziranju zadatih ciljeva.

 

  1. Ne dozvoli da te uzdrmaju i pokolebaju kritike, radije budi postojan i odlučan. Budi siguran i uvjeren da što si vrijedniji i značajniji, kritike će biti veće. Također, neke od kritika služe za otkrivanje svojih mana, nedostataka, a neke te vode ka ličnom uzdizanju. Sjetimo se riječi velikog halife Omera, r. a., na opasku jedne žene: “Omer je pogriješio, a žena je u pravu”, i njegove čuvene rečenice: “Omere, svi ljudi su pametniji od tebe!” A Omera, r. a., je Amerikanac Michael H. Hart uvrstio u svoju knjigu “The 100 – A Ranking of the Most Influential Persons in History” (Stotinu najutjecajnijih ličnosti u historiji).

 

  1. Čvrsto vjeruj u Boga Jedinoga i čini dobra djela. To su premise za smisaon i život satkan od radosti i sreće.

 

  1. Duševni mir, umnu vedrinu i životni komfor ćeš pronaći u permanentnom sjećanju na Allaha, dželle šanuhu.

 

  1. Trebaš biti ubijeđen da sve što se događa, biva s Božijim određenjem.

 

  1. Sve što radiš, radi u ime Boga a za dobrobit svih Božijih stvorenja i nipošto i nikada ne očekuj zahvalnost ni od koga. Allah, dželle šanuhu, kaže u Kur’anu: “Mi vas samo radi Allahova zadovoljstva hranimo, od vas naknadu niti zahvalnost ne želimo!” (El-Insan, 9) Vjernik će, pak, uvijek poštovati onoga ko mu je učinio neko dobro, jer: “Ko nije zahvalan ljudima, neće biti zahvalan ni Allahu.” (Hadis)

 

  1. Odgajaj se i budi spreman da se suočiš sa najtežim izazovima.

 

  1. Možda je ono što se dogodilo u tvom najvećem interesu, iako to nećeš trenutno shvatiti i razumjeti.

 

  1. Sve što je za vjernika određeno (predestinirano), najbolje je za njega.

 

  1. Broji Allahove blagodati i budi na njima zahvalan.

 

  1. Imaj na umu da si imućniji i u boljem stanju od mnogih drugih.

 

  1. Sa svakim satom dolazi olakšanje. Doista, nakon svake poteškoće dolazi olakšanje. „Zbilja, s mukom je i olakšanje, zbilja, s mukom je i olakšanje!” (El-Inširah, 5-6) Uzvišeni Allah naglašava u dva ajeta iste sure da poslije teškoće dolazi olakšanje, što govori da nikada ne treba očajavati i nadu gubiti, već treba uvijek optimista biti i znati da pored tame postoji i svjetlo. Oči su od neprocjenjive vrijednosti, i jedna od najvećih Allahovih blagodati, ali vid duše je važniji: “Ali doista nisu slijepe oči, nego su slijepa srca u grudima!” (El-Hadždž, 46) Čuveni egipatski daija, rahmetli šejh Kišk, čije hutbe sam sa uživanjem slušao u Kairu, rekao je: “Hvala Allahu Koji me oslijepio pa ne mogu vidjeti nevaljalštine kojima smo okruženi.”

 

  1. Uvijek, u vrijeme tegoba, patnji, nesreća, nevolja, kao i u vrijeme lagodnosti i lahkoća treba učiti dove/molitve i namaze obavljati, sa strpljenjem, zadovoljstvom ili sa zahvalnošću. Duše treba očistiti dovama, namazom, Kur’anom, pa će nam, dakako, i život biti ljepši i lakši, a dani sunčani i pored tame koja se može katkada nadviti. “Uspjet će onaj ko je (dušu) očisti, a izgubit će onaj ko je uprlja.” (Eš-Šems, 9-10)

 

  1. Nesreće, nevolje i nedaće trebaju da osnaže naš duh i preoblikuju naše poglede u pozitivnom smislu.

 

  1. Ne dozvoli da trivijalnosti (sitnice i nevažne stvari) budu uzrok tvoje propasti.

 

  1. Uvijek imaj na umu da tvoj Gospodar, Uzvišeni Bog, prima pokajanje, Milostiv je i oprašta kad god Mu se iskreno obrati.

 

  1. Zauzmi lagodan stav i izbjegavaj ljutnju, gnjev i srdžbu.

 

  1. Za život su potrebni hljeb, voda i skrovište, pa neka te ne uznemirava nedostatak drugih materijalnih stvari. „A na nebu je opskrba vaša i ono što vam se obećava.“ (Ez-Zarijat, 22)

 

  1. Većina nesreća koje se očekuju, i kojih se bojimo, nikada se ne dogode.

 

  1. Gledaj u one koji su pogođeni mnoštvom nedaća i problema, pa budi zahvalan što ih imaš manje od drugih.

 

  1. Imaj na umu činjenicu da Bog voli one koji podnose kušnje postojano i traži da budeš jedan od njih.

 

  1. Konstantno učite dove koje je Poslanik, s.a.v.s., učio, a i nas poučavao da ih učimo u vrijeme poteškoća, nedaća i tegoba.

 

  1. Marljivo radimo korisne poslove, a okanimo se besposličarenja, nerada i ljenčarenja.

 

  1. Ne širimo glasine (tračeve) i ne slušajmo ih. Ako čujete neprovjerenu vijest, u nju ne vjerujte.

 

  1. Znaj da tvoja zloba i čežnja za osvetom više škode tvome zdravlju nego tvome neprijatelju.

 

  1. Nevolje i poteškoće koje te zadese, ako ih strpljivo podnosiš, otkup su za tvoje grijehe.

 

Neka vas Allah Uzvišeni nagradi za čitanje i distribuiranje ponuđenog teksta. Oni koji nam dostave svoju e-mail adresu, tekst će dobiti, ako Bog da, u široj formi. Bit ćemo vam velikodušno zahvalni ako nas ne zaboravite u svojim iskrenim dovama.

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine