digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Odlike mekkanskih i odlike medinskih ajeta

Autor: Novembar 24, 2015 0

Odlike mekanskih i medisnkih ajeta

 

Odlike mekkanskih ajeta

U retorici mekanskih ajeta preovladavaju sljedeći stilski postupci: prijekor, grdnja, prijetnja i zastrašivanje, dakle, shodno osornosti njihovih srca. Zato je Kur’an upotrijebio riječ َّ (nikada) kao način prijetnje, odnosno opomene... Također, mekanska poglavlja se obraćaju sa: O ljudi. Potom prenose kazivanja o prethodnim poslanicima i njihovim narodima. Mekanski ajeti su uglavnom kratki.

Tematika

Mekanski ajeti uglavnom podstiču na ispravno vjerovanje, odbacivanje politeizma u svakom obliku, pozivaju u vjerovanje u ponovno proživljenje, Džennet, Džehennem...

Također, kritiziraju običaje Mekelija i njihovu džahilijetsku tradiciju, pokazuju prezir prema njihovom idolopoklonstvu i ukazuju na njihovo neprijateljsko ponašanje prema ženi. Također je Kur’an odlikovao mekansku objavu kritičko-racionalnom porukom, jer Mekelije slijepo slijede svoje pretke, pozivajući ih da na ispravan način uključe razum oslanjajući se na slobodno promišljanje kojim se traži argument, znanje, dokaz, upoređivanje i davanje prednosti. Mekanski ajeti pozivaju ka dobročinstvu i etičkim vrijednostima.

Odlike medinskih ajeta

Pošto su mekanski ajeti objavljeni kao odgovor na opće odlike mekanskog društva ispravljajući njegovu ideologiju, vladanje, običaje i navike, isti slučaj je s medinskim ajetima. Medinsko društvo se razlikovalo unutrašnjim i vanjskim ustrojstvom od mekanskog društva. Očito je da poruka mora tretirati probleme onoga kome je upućena, u suprotnom, poruka nema neophodnu snagu.

Zato se stil kur’anske poruke razlikovao, kao i njegova tematika. Poruka je bila usmjerena stanovnicima Medine: vjernicima, licemjerima i Jevrejima, ohrabrujući vjernike na samoodbranu i njihovo obitavanje, a opominjući licemjere zbog neprimjerenosti koje čine s nepravednim izdajstvom, savjetujući ih na pokajanje i prihvatanje puta kojeg slijede vjernici.

Odlike medinskih ajeta moguće je svesti na sljedeće:

Pojašnjavanje zakonodavnih propisa: kazne, nasljedstvo, finansijsko poslovanje te pojašnjavanje načina izvršavanja propisa. Zato su medinski ajeti po svojoj naravi zakonodavni.

Pojašnjavanje propisa o džihadu koji nije bio propisan u Mekki; upućivanje poruke vjernicima:

O vjernici! Doista su vino, i kocka, i kumiri, i strelice za proricanje ružne stvari, posao šejtanski! Svega toga se klonite, da biste postigli što želite.

O vjernici! Strpite se, i postojani budite, i nepokolebljivi na granicama nek’ ste! I Allaha se bojte da biste uspjeli.

O vjernici! Bojte se Allaha i ostavite to što je preostalo od kamate, ako vjernici ste!

 

Iz knjige Tefsir i mufessiri u savremenom dobu, poglavlje Literarno-sociološki tefsir, u izdanju El-Kalema koju možete naručiti OVDJE.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine