digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Izazovi i iskušenja ljetnih vrućina

Autor: Avgust 13, 2016 0

Hvala Allahu, dž.š.! Pomoć i oprost od Njega tražimo! Kod Allaha, dž.š., tražimo zaštitu od vlastitog zla i zla naših djela! Onoga koga Allah, dž.š., na Pravi put uputi, niko ga ne može u zabludu odvesti, a koga On u zabludi ostavi, niko ga ne može na Pravi put uputiti! Svjedočim da nema drugog boga osim Allaha, dž.š., i svjedočim da je Muhammed, a.s., Njegov rob i poslanik!

Cijenjeni džema'ate, poštovana braćo, iza nas su mubarek dani mjeseca ramazana i Ramazanskog bajrama, dani kada smo se bereketom tog vremena i posta u njemu lahko čuvali loših djela. Vrijeme koje dolazi, vrijeme ljetnih vrućina, sa sobom donosi određene izazove i iskušenja. Izdvojit ćemo tri.

Gledanje u avret
Šejtan veselo trlja ruke radujući se mnoštvu onih koji će ga poslušati i otkriti svoj avret (sramotu) i pokazati ih drugima. Po ulicama se može vidjeti mnoštvo onih koji se povode za šejtanskim došaptavanjem kako polugoli hodaju ulicama. Zabrinjava činjenica da među tom masom veliki broj muškaraca sa zadovoljstvom i požudno, bez stida, pogledom ispraća oskudno odjevene prolaznice.

Prenosi Ebu Umame da je došao mladić kod Poslanika, s.a.v.s., govoreći mu: "O Allahov Poslaniče, dozvoli mi da učinim zinaluk!" Pa su mu prišli ashabi govoreći: "Uh, uh!" Reče mu Poslanik, s.a.v.s.: "Priđi mi!" Pa je prišao, a Muhammed, s.a.v.s., mu reče: "Da li bi volio da neko učini zinaluk s tvojom majkom?" Reče: "Ne, Allah dao da budem zalog umjesto tebe, i niko ne voli da mu se zinaluk učini s majkom!" Reče: "Da li bi ti želio da neko učini zinaluk sa tvojom kćerkom?" Reče: "Ne, Allahov Poslaniče, Allah dao da budem zalog umjesto tebe, i niko ne želi da se učini zinaluk s njegovom kćerkom!" Reče: "Da li bi ti bio zadovoljan da neko učini zinaluk s tvojom sestrom?" Reče: "Ne, Allahov Poslaniče, Allah dao da budem zalog umjesto tebe i niko ne voli da se učini zinaluk s njegovom sestrom!" ..." (Ahmed)

Kao što niko ne bi volio i dozvolio da se učini zinaluk sa našom majkom, kćerkom, suprugom, isto je i sa gledanjem. Niko ne bi dozvolio da drugi pohotno bulji u našu majku, kćerku, suprugu, a ta žena u koju mi gledamo s požudom je nečija majka, kćerka, supruga.

Uzvišeni Allah je naredio da se čuva od strastvenog gledanja rekavši: "Reci vjernicima neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim, to im je bolje, jer Allah uistinu zna ono što radite. A reci vjernicama neka i one obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim, i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje..." (en-Nur, 30-31)

Pohotno gledanje osobe suprotnog spola Poslanik, s.a.v.s., je okarakterizirao bludom rekavši: "I oči čine zinaluk. Njihov blud je strastveno gledanje u osobu suprotnog spola."

Allah, dž.š., u Kur'anu kaže: "... I sluh, i vid, i razum, za sve to će se, zaista, odgovarati." (el-Isrâ', 36)

Pokazivanje avreta
Allah, dž.š., je zabranio pokazivanje avreta. Sve što je Allah Uzvišeni zabranio je veliko. Često minimiziramo veličinu tih zabrana. Tako je i sa zabranom pokazivanje avreta.

Zamislimo situaciju da nam kući dođe poznat ili nepoznat posjetilac, i da nam predloži da naša supruga, kćerka, sestra, nakratko vrijeme obuče nešto izazovno i kratko, mini suknju, potkošulju sa bretelicama, kupaći kostim, kako bi je taj posjetioc gledao i uživao u pogledu. Kako bismo se osjećali, a da ne govorimo kako bi se osjećala naša supruga, kćerka, sestra?! Malo je onih koji tog posjetioca ne bi izbacili iz kuće, a još manje onih koji bi učinili ono što se od njih traži.

Naše supruge, kćerke, sestre, nerijetko, na visokim temperaturama, same otkrivaju svoje avrete i nude gledanje u njihova obnažena tijela, a da im to niko ne traži, ne razmišljajući o veličini i težini tog grijeha.

"... ali, oči nisu slijepe, već srca u grudima." (el-Hadždž, 46)

Godišnji odmor
Većina ljudi iskoristi godišnje odmore da posjete razne destinacije, odabrane utjecajem različitih faktora. Kao muslimani, dužni smo da ne zaboravimo da je i putovanje aktivnost za koju ćemo biti pitani onog dana kada stanemo pred svog Gospodara.

Putovanje se u islamu veže za hadždž, džihad, traženje znanja, da'wu, tj. promociju poruke islama, divljenja Allahovom, dž.š., stvaranju, za uzimanje pouke i poruke iz onoga što se dešavalo prijašnjim narodima. U Kur'anu se na nekoliko mjesta naređuje putovanje i obilaženje Zemlje: "Reci: Putujte po svijetu, zatim pogledajte kako su završili oni koji su poslanike lažnim smatrali!" (el-En'am, 11), a u drugom ajetu je rečeno: "Reci: Putujte po svijetu i vidite kako su završili grješnici!" (en-Neml, 69)

Ne postoji "odmor" u životu muslimana koji podrazumijeva ostavljanje Allahovih naredbi i kršenje Njegovih zabrana, ili nehajan odnos naspram njih.

Ukoliko si se odlučio na putovanje, učini ga pokornošću Allahu, naprimjer obavljanjem umre: "Umra do umre je iskup za ono što je između njih." (Buhari, Muslim) Ili otputuj da posjetiš rodbinu, bližnje ili prijatelje i tako zadobiješ vrijednu nagradu: "... da te Allah zavoli kako si ih u Njegovo ime zavolio." (Muslim), ili u toku svoga putovanja razmišljaj o Allahovim ajetima i tako uvećaj i ojačaj svoj iman: "Reci: 'Putujte po svijetu da vidite šta je On iz ničega stvorio. I, Allah će to, poslije, po drugi put stvoriti. Allah, zaista, sve može.'" (el-Ankebut, 20)

Molim Uzvišenog Allaha da provedemo predstojeće ljetne vrućine u onome sa čime će Uzvišeni Allah biti zadovoljan sa nama, Amin!

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine