digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Stand-up daije

Autor: Meho Šljivo Mart 11, 2015 0

Stand-up komedija u Bosni i Hercegovini pronašla je svoje protagoniste u skoro svim sferama života. Svi se zabavljaju, ali na tuđi trošak. Komičarski i cirkusantski nastupi kojim stranački lideri kompenziraju svoj politički autizam postali su dio naše sive svakodnevnice.

Njihovim šalama gromoglasno i uz salvu aplauza smiju se bešćutni i vječno zbrinuti i optimistični stranački kadrovici i namještenici. Njima je, uprkos svemu, u inat svim onespokojavajućim činjenicama i statistikama, do urnebesnog smijeha. Grohotom se smiju neslanom vicu da ni nakon četiri mjeseca   od održanih izbora nemamo formiranu vlast na državnom i federalnom nivou. Zabavljaju se jalovim, maratonskim pregovorima koalicionih partnera u kojima partijski lideri, duhovito i žovijalno, beskrajno testirajuju živce i strpljenje svojih glasača. Smiju se propuštenim šansama, hihoću se prijetnjama i upozerenjima Međunarodne zajednice. Smiješno da ne može biti smješnije! Toliko crnog humora skoncentrisano je u ovom našem skučenom egzistencijalnom čorsokaku jugoistočne Evrope da se čovjek bez naročitog smisla za humor naprosto uplaši količinom lošeg i ljudskom želucu neprobavljivog humora.

I, kad čovjek lišen osjećaja za bezrazložni smijeh, odluči da bar na trenutak pobjegne u duhovne zavičaje vjere, u oaze ozbiljnosti i pobožnosti, tu gdje se ponajmanje nada - dočeka ga stand up daija. Pred ogromnim mikrofonom i okrenut publici željnog smijeha upakovanog u ambalažu vjere, stand up daija u maniru najprimitivnijeg lakrdijaša, izgovara sljedeće riječi o sufizmu koje citiram bez cenzure: „U islamu ne postoji nešto što se zove tekija. To ne postoji. U islamu ima jedna zgrada koja se sove mesdžid (daija, doduše, kaže mesđid). Nema druge zgrade za ibadet. Nema! Ne postoji. Otkud njima, ne znam. Volio bih da neko dođe sa hadisom i kaže, evo, ovdje se spominje da je Poslanik imoˈtekiju. Nema hu, hu, hu (aluzija na zikr, op.a). Nema. Zamisli, oni kažu, želimo da se Allahu približimo. Zamisli, sad ja nekog želim da pohvalim. Ako to želim, ja kažem, brate ti si pametan. A ja mu umjesto toga kažem: ti, ti , ti. Jer, u arapskom jeziku hu znači –On. I sada ja umjesto pohvale kažem: Ti, ti, ti, ti...Šta sam –ti, čovječe, de reci mi, kud ću dalje. Ti, ti, ti, ti, eto postoˈsi Tito paša za pet minuta.“

Jedino gore od ovog katastrofalnog i skandaloznog pokušaja da se bude duhovit na račun islama, jeste izgled i facijalana ekspresija stand-up daije. Vrišti, galami, kruži glavom, mlatara rukama. Čuje se smijeh publike koji vrjeđa zdrav ljudski razum.

Pažnja! Više pročitajte u printanom izdanju Preporoda od 15. marta 2015.g.
Zadnji put promjenjen Srijeda, 11 Mart 2015 21:07

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine