digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kampanja: #WeRemember

Autor: Januar 28, 2019 0
Kampanji #WeRemember su se priključile i majke Srebrenice Munira Subašić i Kada Hotić sa reisu-l-ulemom Husein-ef. Kavazovićem Kampanji #WeRemember su se priključile i majke Srebrenice Munira Subašić i Kada Hotić sa reisu-l-ulemom Husein-ef. Kavazovićem

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

U Jevrejskoj opštini u Sarajevu održana je komemoracija svim žrtvama Holokausta. Bila je to centralna manifestacija u okviru obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta – 27. januar, ustanovljen rezolucijom Generalne skupštine UN-a 2005. godine.

Komemoraciji su prisustvovali dva člana Predsjedništva BiH, Šefik Džaferagić i Željko Komšić, reisu-l ulema Husein Kavazović, predstavnice Udruženja Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa Munira Subašić i Kada Hotić, te predstavnici diplomatskog kora u BiH i drugi gosti.

Nakon molitve za mrtve El-Maleh Rahamim koju je održao David Kamhi prisutnima se obratio predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakov Finci.
„Rekli su Nikad više genocid, a nažalost on se ponovo dogodio i u Kambodži i u Ruandi, i, nažalosti, u Bosni i Hercegovini“, kazao je Finci, te istakao da je sjećanje na Holokaust sjećanje na sve nesreće koje su ljudi sami prouzrokovali ubijajući druge i drugačije zbog boje kože, vjere ili političkog ubjeđenja, kao i da podsjećanje na Holokaust ujedno podsjeća na potrebu pravovremene reakcije da se on ne ponovi.
Podsjetio je da u BiH tokom Drugog svjetskog rata u Holokaustu ubijeno 12.000 Jevreja od ukupno njih 15.000. Samo u Sarajevu je ubijeno njih 9.500.

Ispred Predsjedništva BiH skupu se obratio član Predsjedništva BiH Željko Komšić. „Datum 27. januar obilježava se u cijeloj Evropi i danas 74 godine kasnije - sjeća nas na dan 1945. godine kada je Crvena armija oslobodila 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracionom logoru Auschwitz. Nažalost, ono što se dešavalo tokom nacističkog režima u II svjetskom ratu nekima nije bila lekcija. Svjedoci smo da su se i u novijoj historiji dešavali genocidi i teški zločini koji su odnijeli mnoge žrtve. Dešavaju se i danas, genocid je počinjen i ovdje kod nas u Bosni i Hercegovini. Također, porazna je činjenica da i 74 godine nakon Holokausta u našoj državi i dalje postoje političke opcije koje se ne odriču nacističkog naslijeđa. Tako u Mostaru, zahvaljujući tim politikama, ulice nose imena po učesnicima zločina Holokaust“, kazao je Komšić, te dodao: „Da bi sve žrtve imale smisao, želim da vjerujem da će se sjećanje na patnje žrtava Auschwitza, kao i sve druge žrtve monstruoznih umova, biti nauk novim generacijama da odbace ideologije koje počivaju na segregaciji, netoleranciji, nepoštivanju i nebrizi za drugog i drugačijeg. Također je istakao da ovim podsjećanjem imamo još veću obavezu da gradimo budućnost na vladavini prava i poštivanju ljudskih sloboda i ljudskog dostojanstva.

U kratkom dokumentarnom filmu prisutni su imali priliku gledati kako su građani Sarajeva tokom blokade od strane bosanskih Srba bili zajedno u borbi za vodu, lijekove i hranu.
Film je podsjetio i da je Zejneba Hardaga iz Sarajeva prva dobitnica ordena „Pravednik među nama“, koji se dodjeljuje osobama koje su spašavale Jevreje tokom Holokausta. „Takvih u BiH do sada ima pedesetak, ali istraživanja o tome još traju i vjerujemo da ih ima još“, kazao je Finci.
Finci je prisutne pozvao da se priključe kampanji #WeRemember, koju je u znak borbe protiv antisemitizma, svih oblika mržnje, genocida i ksenofobije pokrenuo Svjetski jevrejski kongres.

P1120465 800x533

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine