digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Slovenska školska oprema u bh školama

Autor: Zavod KORG Februar 05, 2015 0

Ljubljana, Koper, 3.2.2015. – Sredinom mjeseca maja 2014. su veliki dio Bosne i Hercegovine zahvatile poplave koje su oborile rekord u zadnjih 120 godina. U roku od 48 sati (13-14 maj 2014.) su se razlile struge rijeka Bosna, Drina, Sana, Sava, Vrbas in ostale. Poplavljena su bila mjesta: Orašje, Domaljevac, Šamac, Odžak, Brčko, Maglaj, Doboj, Derventa, Sarajevo, Janja, Bijeljina, Zenica, Živinice, Vareš, Zavidovići, Sanski most, Ključ, Banja Luka, Čelinac kao i mnoga druga mjesta i sela.

Sa poplavama načinjena šteta je enormna. Trenutno se poplavljena područja polako vračaju u normalan život. Veliki dio javne infrastrukture je za zadovoljavajuću upotrebu obnovljen. Civilno stanovništvo pokušava obnoviti svoje oštećene domove.

Zavod Krog se je zajedno sa Slovenačkim nevladnim organizacijama uključio na prvi odaziv poziva u pomoć. Poslano je bilo preko 146 tona hrane, odjeće, sanitarnog materiala, lijekova, alata, jogija, te sredstava za domaćinstvo.

S vremenom se je humanitarna pomoč u BIH zaustavila ali sa novom školskom godinom stanovništvo se suočilo sa novim problemom: oprema i inventar za neometan početak školske nastave su takodjer bili uništeni. Zavod Krog i društvo Sezam su u mjesecu julu 2014 poslali prvi kamion školskog inventara u Osnovnu školu Maglaj.

Priča o pomoći se tu nije završila. U mjesecu novembru 2014 Zavod Krog je uz pomoć Slovenačkih škola (Srednja škola za metalurgiju iz Kopra, Đački dom Celje, OŠ Livade iz Izole, OŠ Sečovlje, OŠ Koper, OŠ Dekani, Italijanska OŠ Koper, OŠ Škofije, OŠ Vide Pregarc Ljubljana, OŠ Šentvid Ljubljana, Srednja tehnična i stručna škola Ljubljana) poslao kamion pomoći školskog inventara i računarske opreme u 11 osnovnih i srednjih škola te vrtića u BiH (OŠ Nemila, OŠ Fajtovci, OŠ Skender Kulenović (Donji Kamengrad), Gimnazija Sanjski most » Dječiji vrtić » Dječija radost« (Sanski most), OŠ Hasan Kikić (Sanski most), OŠ Humci (Čelić), OŠ Kovači (Zavidovići), OŠ Maglaj, OŠ Branko Čopić (Prijedor), OŠ Mahala). Akciji se pridružijo i koordinator Socialni fond »Berićet« Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most.

U okviru projekta »Škola u prirodi» kojeg financira Ministarstvo za obrazovanje, znanost i sport R Slovenije pod koordinatorstvom Centra za školske i van školske aktivnosti u Sloveniji u školskoj godini 2104/15 svake sedmice gostuje nova grupa djece iz poplavljenih područja BiH, Srbije i Hrvatske. Medju njima su i učenici iz škola kojima je Zavod Krog pomogao sa doniranom opremom i koje volenteri Zavoda Krog prije njihovog povratka povedu u šetnju po Ljubljani.

Danas bosanska djeca iz škola koja su primila donatorsku pomoč imaju mogučnost uključivanja u zajednicu i u njene političke, ekonomske, društvene i kulturne aktivnosti. Svako djete ima pravo na kvalitetno obrazovanje.

Zavod Krog izvodi i socialne programe koji pridonose poboljšanju životnih uslova ljudi te njihovu bolju integraciju u društvo, smanjenje diskriminacije na Zapadnom Balkanu, Sloveniji, Afganistanu i Jordanu. Znači, osnovni princip je da se ljudima u nevolji humanitarno pomogne te izboljša kvaliteta njihovih života.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine