digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Muslimani iz Žepe žrtve genocida, zajedno sa muslimanskim stanovništvom Srebrenice i istočne Bosne

Autor: Redakcija April 10, 2015 0

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je 8. Aprila 2015.osudu za genocid i kaznu doživotnog zatvora Zdravku Tolimiru, bivšem Mladićevom pomoćniku za bezbjednost i obavještajne poslove u Glavnom štabu VRS. Djelimično prihvatanje nekoliko žalbenih osnova osuđenog i ukidanje pojedinih osuda, po ocjeni sudija, ne zaslužuje smanjenje prvostepene kazne.

 

Žalbeno vijeće je jednoglasno potvrdilo kaznu doživotnog zatvora Zdravku Tolimiru. Većinom glasova petočlano vijeće je odbacilo većinu od 25 žalbenih osnova kojima je bivši bezbjednjak i obavještajac u Glavnom štabu VRS nastojao da ospori zaključke iz prvostepene presude.

Pretresno vijeće je, podsjetimo, u decembru 2012. godine proglasilo Tolimira krivim za genocid, udruživanje radi vršenja genocida, istrebljenje, ubistva, progone i prisilno preseljenje stanovništva Srebrenice i Žepe u julu 1995. godine.

Tolimir je, prema zaključku iz prvostepene presude koji su usvojile i sudije Žalbenog veća "aktivno učestvovao i znatno doprinjeo" sprovođenju dva udružena zločinačka poduhvata - ubijanju vojno sposobnih muškaraca Srebrenice i protkerivanju muslimanskog stanovništva iz Srebrenice i Žepe. Rezultat je bio "masovno pogubljenje hiljada bosanskih Muslimana iz Srebrenice i prisilno premiještanje hiljada civila iz obje enklave".

Žalbeno vijeće je, u cjelosti ili djelimično, prihvatilo devet od 25 Tolimirovih žalbenih osnova ukazujući da je u dijelovima prvostepene presude došlo do "pogrešne primjene prava" ili da su pojedini nalazi Pretresnog vijeća "nedovoljno obrazloženi". Tako je djelimično preinačena i osuda za genocid ali samo u dijelu koji se odnosi na Tolimirovu odgovornost za „ubistvo trojice lidera Muslimana iz Žepe nakon prisilnog premiještanja stanovništva enklave". Naglašeno je međutim da su "Muslimani iz Žepe žrtve genocida, zajedno sa muslimanskim stanovništvom Srebrenice i istočne Bosne". Ubistvo trojice lidera iz Žepe - Avde Palića, Mehmeda Hajrića i Amira Imamovića - predstavlja ratni zločin i zločin protiv čovečnosti, naglašava se u današnjoj presudi Žalbenog vijeća.

Žalbenom presudom Tolimir je oslobođen i odgovornosti za zločin "Škorpiona": ubistvo šestorice zarobljenika iz Srebrenice krajem jula 1995. kod sela Trnova. Žalbeno vijeće je zaključilo su da nije u dovoljnoj mjeri uspostavljena veza između neposrednih počinilaca, pripadnika specijalne jedinice policije poznatije kao "Škorpioni" i članova udruženog zločinačkog poduhvata u okviru kojeg su počinjena srebrenička ubistva.

Prihvatanje nekoliko Tolimirovih žalbenih osnova i delimično ukidanje pojedinih osuda iz prvostepene presude, nije međutim utjecalo na visinu kazne. Zdravko Tolimir je, inače, četvrti optuženi pravosnažno osuđen na najtežu kaznu koju može da izrekne Tribunal: doživotni zatvor. PrIJe njega su na tu kaznu osuđeni Stanislav Galić (zbog kampanje artiljerijskog i snajperskog terora nad Sarajevom), te Vujadin Popović i Ljubiša Beara, zbog srebreničkog genocida.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine