digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kerry: Borba protiv ekstremističke propagande važna kao i ona na bojnom polju

Autor: Ajša Hadžimešić-Hafizović Februar 16, 2015 0

Američki državni sekretar John Kerry izrazio je potrebu za jačim naporima protiv ideološke propagande, neovisno od one koja se vodi na bojnim poljima. „Borba na bojnim poljima protiv nasilnih ekstremista neće biti presudna, ona će se voditi i dobiti u učionicama, na radnim mjestima, u vjerskim objektima, u centrima lokalnih zajednica, na ćoškovima gradskih ulica i u vladinim salama“, kazao je Kerry na konferenciji o međunarodnoj sigurnosti u Minhenu.

 

Pozvao je zemlje da usvoje zakone o suzbijanju regrutiranja terorista, ali i mjere koje se odnose na netoleranciju, finansijsko beznađe i isključivost.

„Moramo napraviti alternative za nasilni ekstremizam u zemljama u kojima on prevladava", rekao je Kerry.

U isto vrijeme direktor američkog Centra za borbu protiv terorizma Nikolas Rasmusen je izjavio da je „stopa stranih boraca koji putuju u Siriju bez presedana“. „Ona je premašila stopu onih koji su otišli u Afganistan, Pakistan, Irak, Jemen ili Somaliju u bilo kojem trenutku u posljednjih 20 godina“, kazao je Rasmusen uz napomenu da preciznog broja nema „ali linija trenda je jasna i zabrinjavajuća“. Dobrovoljci dolaze, kako je istakao Rasmusen, iz različitih slojeva društva i ne uklapaju se ni u jedan stereotip.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine