digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Turski parlament: 19 poslanica s hidžabom

Autor: Ajša H.H. Juni 29, 2015 0

Ankara - U novom sazivu turskog Parlamenta, koji broji 550 mjesta, ušlo je i 19 poslanica koje nose hidžab. Pokrivene poslanice dolaze iz Stranke pravde i razvoja i Narodne demokratske stranke

Među izabranim poslanicama je i univerzitetska profesorica dr. Revza Kavakči, sestra Merve Kavakči koja je 1999. godine, iako izabrana na parlamentarnim izborima, izbačena iz Parlamenta jer je nosila hidžab. Također u parlament je ušla i Leyla Šahin Usta prva pokrivena studentica koja je tužila Tursku pred Evropskim sudom za ljudska prava zbog zabrane hidžaba na univerzitetima kao i Fatma Benli koja predstavlja Tursku u Međunarodnoj uniji pravnika i koja se prema listi Univerziteta Georgetown u Washingtonu nalazi među 500 nautjecajnijih muslimana u svijetu.

Stranke pravde i razvoja je podigla zabranu nošenja hidžaba u državnim institucijama u sklopu paketa reformi usvojenih krajem 2013. godine nakon čega su četiri zakonodavke iz AKP stranke, Nurdžan Dalbudak, Gülay Samancı, Gönül Bekin Šahkulubey i Sevde Bayazıt Kačar su 31. oktobra 2013. godine prisustvovale sjednici Parlamenta sa hidžabima prvi put poslije 14 godina.

Sl. 5. Fatma Benli, Lejla Šahin i Revza Kavakči

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine