digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sve smo mi žene Sirije

Autor: Ajša Hafizović-Hadžimešić Mart 20, 2018 0

Da bi došle u Hatay i pokazale solidarnost sa ženama, djevojkama i djevojčicama Sirije Bošnjakinje iz Srebrenice, Bratunca, Žepe, Kasabe, Kotor- Varoši, Sanskog Mosta, Zenice, Željeznog Polja, Sarajeva, Tuzle, Bihaća i drugih bosanskih gradova prešle su u autobusima put dug preko 1.500 km.

Šamije kao zatvorski lanci
U Daily News smo dan prije čitali kako je predsjednik Crvenog križa u Turskoj Kerem Kinik izjavio da prema anketi koju su proveli među 3,5 miliona sirijskih izbjeglica koliko je prihvatila Turska, nešto više od 40% njih se izjasnilo za ostanak u Turskoj u slučaju mira u Siriji, dok se 60% izjasnilo za trenutni povratak svojim kućama u slučaju da im to prilike u njihovoj zemlji budu dozvoljavale. 75% sirijskih izbjeglica koji žive u Turskoj su žene, djeca i ljudi stariji od 65 godina.
Prijevoz i okupljanje za završni protest na velikom poligonu u Hatayu je počeo ranim jutrom. Naša grupa je stigla oko 10 sati i ponovo provedena ispred svih drugih. I ponovo oduševljenje našim dolaskom. U grupi sirijskih žena čujemo kako nas poimenice zovu. Okrećemo se i prepoznajemo grupu sirijskih aktivistica za ljudska prava koje su krajem protekle godine dolazile u Potočare da se sretnu sa majkama. Zagrljaji i suze. Od njih saznajemo za nove pokolje u istočnoj Guti i velike civilne žrtve. Među njima je i Hala Alghali, doktorica koja vodi žene koje tragaju za nestalim muževima.
Oko podne počelo je obraćanje predstavnica učesnica Konvoja savjesti.

00Cijeli tekst
Glasnogovornica Konvoja Gülden Sönmez je u obraćanju skupu podsjetila da su tokom rata u Siriji na hiljade žena zatočeno, 13.581 žena bila izložena mučenju i okrutnom postupanju u zatvorima sirijskog režima. Trenutno se u tim zatvorima nalazi 6.736 žena, od čega 417 djevojčica.
Prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava od 2011. sirijski režim je ubio 15.372 žena među kojima su njih 4.194 bile djevojčice.
Madžida Šorbaši, koja je sedam mjeseci provela u zatvoru sirijskog režima, govorila je o svojim patnjama tokom vremena koje je provela u zatvoru zajedno sa mužem koga su mučili pred njom. „Mučili su mi supruga kako bi me prisilili da otkrijem druge koji su sa mnom protestovali. On je od posljedica tog mučenja umro“, kazala je Šarbaši dodavši da je, nažalost, mora da kaže da je među onima koji su vršili torture nad njima bilo i žena koje rade u tim zatvorima.
U ime žena BiH na protestnom skupu je govorila majka Ramiza Gurdić. „Ovdje smo s vama danas da zajedno dignemo glas za spas žena, djevojaka i djevojčica koje su zatočene u zatvorima u Siriji. Mi im poručujemo da nisu same. Mi smo s njima“, kazala je majka Ramiza čiji govor su prekinule ovacije učesnica uz tekbire.


„Pozivamo šefove država, vjerske poglavare, kraljeve i kraljice, one u čijim rukama je vlast, da svi učine nešto za oslobađanje naših sestara“, pozvala je Gülden Sönmez, a zatim je održan centralni dio protesta. Bio je to trominutni tihi protest bez riječi tokom koga su sve žene iz Konvoja savjesti povezale ruke šamijama ukazujući tako na zatočene žene Sirije i njihove patnje.
Pognute, zavezanih ruku, mnoge među njima su plakale doživljavajući iskreno bol kroz koju prolaze njihove sestre u Siriji. Najstarija učesnica konvoja bila je 80-godišnja Palestinka Merjem, a među Bošnjakinjama 76-godišnja Hajrija Sejdinović. Najmlađa je bila šestomjesečna Semija iz Sirije.
Protest je završen porukom da protesti i nove aktivnosti za oslobođenje Sirijki trebaju biti nastavljene i da je djelovanje na buđenju ljudske savjesti danas nužnost svakog pojedinca na zemaljskoj kugli.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine