digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Izložba: "Islam i život muslimana u Evropi"

Povodom mjeseca ramazana, 18. i 19. maja, u Gazi Husrev-begovom hanikahu bit će otvorena izložba fotografija autora Adisa Tanovića na temu "Islam i život muslimana u Evropi".

Izložba će pored fotografija sadržavati i brojne tekstove o životu muslimana u Grčkoj (Atina, Solun, Seres, Janina, Verija, Trikala), Albaniji (Tirana, Elbasan, Skadar, Vlora, Berat, Gjirokastra), Mađarskoj (Pečuh, Šiofok, Sigetvar), Bugarskoj (Šumen, Sofija, Plovdiv, Vidin), Rumunija (Konstanca, Medgidia, Tulcea), Portugalu (Lisabon, Sintra), Španiji (Sevilja, Granada, Kordoba, Badajoz, Zaragoza, Toledo), Makedoniji (Tetovo, Skoplje, Bitolj…), statističke podatke o broju muslimana u ovim zemljama, njihovima pravima i zanimanjima, intervjue sa pojedninim imamima ili uposlenicima i predstavnicima islamskih zajednica pomenutih država, kustosima muzeja, lokalnim vodičima, itd. 

Bit će predstavljena i brojna kulturna, umjetnička, arhitektonska i naučna dostignuća u periodu od 8. do 19 stoljeća. Također, jedan dio izložbe biće posvećen Bosni i Hercegovini, odnosno Sarajevu, Mostaru, Jajcu, Trebinju, Počitelju..., dolasku islama na naše prostore, te bogatom osmanskom kulturnom naslijeđu u našoj zemlji.

“Izložba je plod mojih putovanja na kojima sam obišao gotovo sva mjesta na kojima žive ili su nekada živjeli muslimani i biće uvod u istoimenu knjigu, koja ako Bog da izlazi u septembru 2019. godine“, kazao je Tanović.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine