digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Promovirana knjiga Islam, Bosna i bošnjaštvo

Autor: E.S. Maj 07, 2015 0

U Domu Oružanih snaga BiH promovirana je knjiga Saliha Smajlovića, dugogodišnjeg novinara Preporoda koji je trenutno u mirovini. 

 Knjigu "Islam, Bosna i bošnjaštvo - odabrani intervjui" promovirali su urednik izdanja Mustafa Prljača, dr. Safet Halilović i mr. Husejin Omerović.  

U knjizi su sabrana 95 intervjua koje je autor, u dvadesetogodišnjem periodu od 1994. do 2014. godine, objavio na stranicama lista Preporod. 

Glavna zajednička nit koja se provlači kroz sve intervjue u ovoj knjizi mogla bi se označiti kao prioritetna briga sagovornika za očuvanje islama i njegovog sistema vrijednosti na ovim prostorima, očuvanje države Bosne i Hercegovine kao političkog okvira opstanka i sigurnosti svih njezinih građana, te opstanak i prosperitet bošnjačkog naroda kao političkog subjekta i autohtonog evropskog naroda na prostorima Balkana.

"Odslikavajući vrijeme najburnijih događaja vezanih za borbu Bošnjaka za opstanak u posljednjih stotinu godina i njihov napor da artikuliraju svoj idenitet, kulturno naslijeđe, sopstveni sistem vrijednosti i svoje djelovanje u dobu suvremenosti, bošnjački intelektualci i djelatnici kao sagovornici novinara Saliha Smajlovića u svojevrsnom dvadesetogodišnjem publicističkom registru, na stranicama lista Preporod, poslužili su kao sjajna građa autoru da stavi u korice knjige „Islam, Bosna i bošnjaštvo –odabrani intervjui“, relevantno svjedočanstvo o prilikama, akterima i zbivanjima prelomnog doba za jedan autohtoni evropski narod – Bošnjake, restituiranje višestoljetne države Bosne i drame opstanka univerzalnih vrijednosti pred nasrtajem destrukcije", kazao je dr. Halilović.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine