digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Prnjavor: Kulturna manifestacija ,,Mostovi prijateljstva“

Autor: Emir Softić Februar 17, 2016 0

Medžlis islamske zajednice Prnjavor je u saradnji sa ,, Asocijacijom Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica”  organizirao kulturnu manifestaciju ,,Mostovi prijateljstva” u nedjelju 14.02.2016.god. u Domu kulture u Prnjavoru

Manifestaciji su prisustvovali članovi Asocijacije Mostovi prijateljstva BiH-Zenica, na čelu sa gosp. Jasminom Imamovićem. Pored članova Asocijacije, manifestaciji su se odazvali i dali podršku članovi Omladinskog Ansambla iz Tešnja, KUD ,,Plamen-Pehare” iz Zenice, orkestar GUD Filigran-Zenica KUD ,,Mehmed Mujkić” iz Kotor Varoša,KUD ,,Hafiz Osman Ćejvan” iz Konjuhovaca, KUD ,,Hakija Tabaković iz Lišnje”, glumci i izvođači sevdalinki koji su izveli kulturno-umjetnički program. Cilj manifestacije je bio povezivanje, upoznavanje, zbližavanje među ljudima, te pomoć i podrška održivom povratku u povratničkim mjestima kao što je Prnjavor. Manifestaciji je prisustvovao i svoju podršku dao i načelnik Opštine Tešanj gosp.Suad Huskić.

U toku manifestacije gostima se obratio glavni imam Medžlisa islamske zajednice Prnjavor prof. Fikret ef. Čelenka koji je poselamio prisutne i u ime muftije banjalučkog dr. Osman ef. Kozlića, koji zbog ranije preuzetih obaveza nije mogao prisustvovati. Zatim se zahvalio gostima na dolasku, na iskazanoj brizi za povratnike te na njihovoj nesebičnoj pomoći povratničkoj populaciji. Istakao je kako su Opština Tešanj i muftijstvo Zeničko kao i medžlisi Zenica i Tešanj  uvijek bili uz povratnike te pomagali sam povratak, pomagali izgradnju porušenih džamija, organizaciju iftara itd. Uvjeren u nastavak brige za povratnike posebno je se zahvalio načelniku Opštine Tešanj gosp. Suadu Huskiću  i gosp.Jasminu Imamoviću kojem je uručio poklon koji su pripremili domaćini na čelu sa h.Merimom Čelenkom koordinatoricom za ženski aktivizam pri Medžlisu Prnjavor i njenim saradnicama.

Prisutnima se obratio  i predsjednik Asocijacije gosp.Jasmin Imamović kazavši kako su oni došli da daju svoju podršku povratnicima, kako žele dati svoj doprinos održivom povratku, te kako žele da oni budu jednim od razloga za izgradnju mostova prijateljstva među svim ljudima dobre volje a posebno među onima koji žele pomagati drugim ljudima. Prisutne je upoznao sa informacijama da su oni već posjetili nekoliko mjesta i kako imaju namjeru da u toku godine posjete još barem njih dvadesetak. Izrazio je nadu u nastavak saradnje i pozvao domaćine da u budućnosti budu njihovi gosti kako u Zenici tako i u posjetama drugim mjestima. On je uručio skromne poklone domaćinu prof.h.Fikret ef. Čelenki kao i načelniku Opštine Tešanj gosp.Suadu Huskiću koji pomaže rad Asocijacije i njihovo djelovanje. Tom prilikom se obratio i sam Načelnik zahvalivši na poklonu i na gostoprimstvu domaćinu kazavši kako je njegova ljudska ali i profesionalna obaveza da pomaže koliko može, te kako je uvjeren da će saradnja i pomaganje onima kojima je to potrebno biti još intezivnije.

Posebni gosti ove manifestacije su bili ministar za ekonomske odnose i regionalni razvoj u Vladi RS Zlatan Klokić i predsjednik organizacije BALMED u BiH iz Istanbula, Huseyin Soydan  koja je partner u realizaciji projekata koji su pokrenuti.

Sala Doma kulture u Prnjavoru je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, što najbolje pokazuje volju, želju ali i veliku potrebu ljudi za druženjem i zbližavanjem jednih sa drugima. Posebno lijepo je bilo vidjeti veliki broj djece, naše budućnosti, pod uslovom da im se obezbijedi normalan rast, razvoj i opstanak na ovim područjima. Asocijacija je ovom prilikom podijelila školski pribor za učenike prvog i drugog razreda osnovne škole  i slatkiše najmlađima, što je njih posebno obradovalo, a koje je obezbijedila Asocijacija u saradnji sa društveno odgovornom kompanijom AS Jelah. Doprinos organizaciji ove manifestacije su dali imami Medžlisa  Prnjavor, džemati i džematski odbori, te predsjednik Medžlisa islamske zajednice Prnjavor gosp.Lokman Iriškić. Veliki trud su uložile i koordinatorica za ženski aktivizam sa svojim saradnicama i džematlijkama koje su obezbijedile kolače i razne slatke poslastice kojima su počašćeni svi koji su prisustvovali manifestaciji. Nadamo se da će u budućnosti biti još ovakvih i sličnih manifestacije koje će rezultirati većom brigom za povratnike, ali i konkretnom pomoći od strane odgovornih za održivi povratak.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine