digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Cazinska medresa dobila laboratorij za nastavu iz fizike, hemije i biologije

Autor: Mehmed Mašić Novembar 16, 2016 0

Početkom oktobra u Medresi „Džemaluddin-ef. Čaušević“ u Cazinu svečano su otvoreni novi laboratoriji za nastavu iz fizike, hemije i biologije/ Zasigurno najopremljenija srednja škola za navedene predmete

Time je zaokružen projekt započet prije tri godine izgradnje prostorija, tj. zasebnog objekta u kome će biti smješteni savremeni laboratoriji u čiju je izgradnju uprava Medrese uložila značajna materijalna sredstva. Povodom završetka ovog veoma značajnog projekta, zvaničnog otvaranja i početka korištenja laboratorija u nastavnom procesu 29. septembra priređena je svečanost, s kojom je Medresa ugostila svoje prijatelje iz „Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj“  (TIKA), uz čiju je veliku pomoć i podršku opremila nove prostorije za laboratorijsku nastavu iz fizike, hemije i biologije.

Baviti se istraživačkim radom na nivou srednjih škola

Predstavnik TIKA-e  dr. Birol Četin prisustvovao je, sa svojom pratnjom,  zvaničnom  otvaranju ovih laboratorija. Svečanosti su prisustvovali  i muftija bihaćki  Hasan-ef.  Makić, savjetnik gradonačelnika Općine Cazin Jusuf Bajrektarević,  kao i vanjski stručni saradnik Medrese sa Biotehničkog fakulteta u Bihaću doc. dr. Halid Makić. Posebno zadovoljstvo upravi Medrese bilo je ugostiti svršenicu Cazinske medrese, ovaj put u svojstvu stručnog saradnika, dr. med. spec. Dedić Kanitu,  načelnicu Mikrobiološkog laboratorija u Bihaću. Profesor biotehničkog fakulteta u Bihaću doc. dr. Halid Makić, koji je bio i dio kolektiva Mederse prije prelaska na Univerzitet u Bihaću, tog dana imao je pomiješane osjećaje u smislu da li je domaćin ili gost, te je naglasio da stoji na raspolaganju da svojim znanjem i iskustvom kao univerzitetski profesor pomogne da se ovo maksimalno iskoristi, naravno, ako za to bude potrebe. „S obzirom da sam lično radio na pripremi projektne dokumentacije, mogu reći da dobivena oprema zadovoljava u potpunosti nastavni plan i program iz navedenih predmeta, ali moram priznati da smo prilikom specifikacije opreme, ipak, malo nadmašili NPP, pa tako da oprema može poslužiti posebno nadarenim učenicima da se bave i istraživačkim radom na nivou srednjih škola, kao i za vannastavne aktivnosti i proširivanje znanja učenika, te konkurentost pri upisu na fakultet“, istakao je dr Makić.

 

 

Cilj pružanje najkvalitetnijih usluga obrazovanja u kantonu

Direktor medrese profesor Salih Dervić istakao je  izuzetnu važnost ovih laboratorija za pokazni dio nastave koji se izvodi u ovoj školi, što je jedan u nizu koraka koji su u funkciji  projekta Medrese u cilju pružanja najkvalitetnijih usluga obrazovanja na Unsko-sanskom kantonu. S tim u vezi, direktor Dervić je za medije otkrio pozitivnu ambiciju Medrese da postane najkvalitetnija i najbolja škola na  kantonu. Na tom putu je i ovaj izuzetno vrijedan projekat opremanja laboratorija za eksperimentalnu nastavu i vježbe. Isto tako, ovaj projekat će doprinijeti radu Medicinskog odsjeka u sklopu Medrese, a čije otvaranje je planirano i očekuje se početkom 2017/18. školske godine. Profesori i učenici Mederse su zaista privilegirani jer su zasigurno najopremljenija srednja škola za navedene predmete i to trebaju iskoristiti na dobrobit prije svega učenika pa i zajednice uopšte. Sigurni smo da će oprema za laboratorije koja je instalirana u Medersi uz ovakav mendžment, dobre i vrijedne profesore, poslužiti svojoj svrsi.

Cijeli tekst u Preporodu od 15. novembra

                                                                  

 

        

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine