digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Promocija: Promovirana reprint izdanja djela Bustan i Gulistan

Autor: S.M. Mart 06, 2017 0

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci , 14. 02. 2017. godine, održana je promocija reprint izdanja dva rukopisa koji se čuvaju u njenim fondovima.

Naime, Međunarodni centar za rukopise iz New Delhija (Noor International Microfilm Center), u sklopu sporazuma o međusobnoj saradnji ove dvije institucije, potpisanog krajem septembra 2016. godine, štampao je reprint komentare djela Gulistan i Bustan. Ova djela na perzijskom jeziku napisao je Sa‘di Širazi (Abū ‘Abdullāh Mušarrifuddīn b. Muṣliḥuddīn Saʻdī ‎Šīrāzī, 691/1291.‎), a komentare na turskom jeziku Ahmed Sudi Bošnjak (‎1007/1599)‎. Na početku promocije prikazan je  desetominutni film o načinu restauracije starog papira i drugim djelatnostima Noor International Microfilm Centra iz New Delhija, nakon čega se prisutnima obratio dr. Mehdi Havage Piri, direktor ovoga Centra, koji je ukratko predstavio njegov rad ovoga Centra. „Ono što je ulema uradila i zapisala u knjigama to je vrijednost, to je baština koja nikada ne gubi svoju vrijednost, koja ostaje trajno u nasljedstvo svim budućim generacijama“, istakao je dr. Piri. Više o reprint izdanjima rukopisa i njihovim autorima govorili su prof. dr. Namir Karahalilović, profesor perzijskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i doc. dr Ahmed Zildžić, profesor islamske kulture i civilizacije na istom fakultetu. U svojstvu domaćina,  prisutnima se obratio direktor Biblioteke mr. Osman Lavić, zahvalivši Centru na štampanju ovih djela što će ih učiniti dostupnijim naučnoj javnosti i doprinijeti očuvanju originalnih primjeraka.
Moderator promocije bio je mr. Nihad Čamdžić. Promocija je održana u suorganizaciji s Fondacijom Mulla Sadra iz Sarajeva, a u sklopu manifestacije obilježavanja 480 godina postojanja i kontinuiranog rada Biblioteke.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine