digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Promovirana knjiga „Pravno-historijske studije“, profesora Fikreta Karčića

Promocija knjige „Pravno-historijske studije“, profesora Fikreta Karčića, održana je večeras u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, u saradnji s Centrom za napredne studije.

 

Ova knjiga sadrži članke i istraživačke bilješke prof. Karčića objavljene u naučnim i stručnim časopisima u periodu od 2004. do 2015. godine. Uvršteni tekstovi odnose se na glavno područje autorovog naučnog interesa – pravnu historiju.

O knjizi su govorili: dr. Jasna Bakšić-Muftić, dr. Safet Bandžović, kao i autor knjige prof. Fikret Karčić.

Prisutnima se prvo obradila doktorica Jasna Bakšić-Muftić koja je rekla da je ova knjiga veliki doprinos akademskoj zajednici Bosne i Hercegovine. Također se dotakla sadržaja knjige i njenih pravnih aspekata.

- Iza jednog prilično mrtvog naslova knjige, stoji izuzetno živo i dinamično štivo koje je itekako provokativno. Ovo je živa historija, koja čitateljima daje mogućnost da uživaju u ovim tekstovima. Iz ove knjige i njenog antropološkog pristupa možemo zaključiti da historija nije mrtva stvar, to je nešto što traje i ona nam oblikuje stvarnost u kojoj živimo. Čitajući knjigu možemo zaključiti da kao što smo u političkom smislu periferija, nažalost tako je i u religijskom smislu. Trebamo se zapitati ko su vjerski autoriteti, a svi oni su izmješteni vani - rekla je doktorica Bakšić-Muftić.

Doktor Safet Bandžović, rekao je nešto više o osobenostima knjige te o segmentima koji su doprinijeli bosanskohercegovačkoj historiografiji.

- Profesor Karčić govori da je svaka historija zapravo savremena historija. Svi smo mi proizvodi vremena u kojem djelujemo. Mi imamo problem kako se odnositi prema velikim državama i kako posmatrati Bosnu i Bošnjake u tom kontekstu. Nadam se da će se pojaviti neko ko će napisati historiju Balkana, Bosne i Bošnjaka. Mi možemo raditi bez ovoga o čemu profesor Karčić govori u knjizi ali je pitanje koliko smo spremni za tu međunarodnu utakmicu, jer ne pratimo moderne trendove u nauci. Historičari moraju biti ubice mitova ali danas, nažalost, historičari prave mitove - zaključio je doktor Bandžović.

Na kraju, prisutnima se obratio i autor Fikret Karčić, koji je rekao nešto više o tome kako je knjiga nastala te se zahvalio svojoj porodici i prijateljima na podršci.

- Dugujem zahvalnost svima na velikoj podršci u ovome procesu. Knjiga je inventar radova kojih sam objavio i dio jednog šireg projekta, koji su tematski poredani. Ovo su pravno-historijske, komparativne studije te istraživanja u modernom dobu. Radovi su nastajali nekada iz obaveze prema predmetu kojeg vodim a nekada i iz ličnih interesa. Ovaj naslov knjige je druga verzija i on je možda malo „mrtav“, ali smatram da je mnogo bitnije da je sam tekst u knjizi živ - kazao je profesor Karčić.

Knjiga profesora Fikreta Karčića može se kupiti u Gazi Husrev-begovoj biblioteci po promotivnoj cijeni od 15 KM.



Autor: N. KREŠTALICA/avaz.ba

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine