digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Goražde: Mladi posadili drveće u okviru projekta Zajedno ka budućnosti'

U četvrtak, 17. marta 2016. godine u Goraždu i Novom Goraždu upriličena je druga od tri aktivnosti projekta 'Zajedno ka budućnosti'. Projekat na području dvije općine realiziraju zajedno Medžlis Islamske zajednice Goražde i Crkvena opština Goražde, partneri u Odboru za međureligijsku saradnju Goražde

Sadnja parkovskog drveća je aktivnost koju su osmislili i realizirali mladi aktivisti Medžlisa Islamske zajednice Goražde i Crkvene opštine Goražde, a drveće su posadili kao simbol saradnje vjerskih zajednica i crkava na zajedničkom putu ka izgradnji trajnog mira i svih drugih pozitivnih vrijednosti koje vjerska učenja nude. U isto vrijeme, sadnjom drveća mladi su željeli ukazati na važnost očuvanja životne okoline i pozvati na odgovornost za zajedničku bućnost.

Mladi su posadili po jedno parkovsko drvo (japanska trešnja - prunus serrulata) ispred Sportske dvorane u Novom Goraždu i u parku pored zgrade Islamskog kulturno-obrazovnog centra i Kajserija džamije u Goraždu, a druženje nastavili uz slobodne aktivnosti i zajednički ručak.

Mladima su se pridružili i svojim prisustvom projekat podržali i muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, jerej Mihailo Andrić, predstavnik Opštine Novo Goražde g. Tomislav Čarapić, predstavnik Općine Goražde g. Sanid Zirak, predstavnica Fondacije Mozaik gđa Kristina Šešlija, član sekretarijata Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini g. Igor Kožemjakin, te mladi gost iz Japana Taiki Sato.

U pripremi i realizaciji događaja učestvovala je projektna grupa i grupa mladih volontera, a koordinatori su bili mladi aktivisti Džanan Obuća i Mihailo Čarapić.

Projekat “Zajedno ka budućnosti” je podržan od strane USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini. Cilj projekta PRO-Budućnost je izgradnja pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH, koji se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane.

Projekat ''Zajedno ka budućnosti'' podržali su i Općina Goražde, Opština Novo Goražde, firma Beno d.o.o Goražde, ATTP Centroprevoz Goražde i JKP '6.mart' Goražde.

Koordinator projekta

Dženan ef. Imamović

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine