digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Turska: Potrebno 40.000 novih imama i predavača za vjerske kurseve

Autor: E.S. Januar 05, 2017 0

Turska broji oko 80 miliona stanovnika. Ono što mi u Bosni zovemo medresom u Turskoj je škola za imame i hatibe, koja traje osam godina.

Prve godine školovanja su od četvrtog do osmog razreda i njih ima oko dvije hiljade. Slijedeće četiri godine školovanja, kao srednja škola, organizuju se u oko hiljadu i petsto  škola. Turska ima 97 islamskih fakulteta, koje zovu ilahijati. Nema potrebe za otvaranjem novih islamskih fakulteta, međutim kada je riječ o ovim osmogodišnjim školama  iduće godine će se, od trenutnih tri i po hiljade, broj škola popeti na četiri hiljade. 

Kada je riječ o eventualnom višku kadra u oblasti vjere, Turska nema problem s tim.

“Devedeset posto učenika koji završe ovu školu za imame i hatibe idu na druge, a ne na islamske fakultete. Nemamo problem niti ćemo imati s brojem onih koji završe ovu školu, jer većina ide na druge fakultete. Također, imamo brojne časove i kurseve diljem Turske, koje smo ranije spomenuli, stoga trenutno imamo potrebu za 40.000 novih osoba koje bi vodile ove kurseve. Svake godine uspošljavamo pet do šest hiljada novih imama i hatiba, jer tri hiljade odlaze u penziju. Pored toga, svake godine se otvori oko hiljadu novih džamija i stalno imamo potrebu za novim imamima“, kazao je prof. dr. Ali Erbaš, generalni direktor Direkcije za obrazovanje Dijaneta u Turskoj.

Cijeli tekst u Preporodu od 1. decembra 2016.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine