digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Na mjestu gdje je Mladić spalio Kur’an, “izrasla” još ljepša džamija

Autor: Salih Smajlović Novembar 21, 2017 0

Sjećanje bivšeg novinara Preporoda Saliha Smajlovića na obnovu džamije u Dejčićima

U Dejčićima, kao i u drugim okolnim naseljima, sve sposobno stanovništvo , uzelo je puške u ruke priključilo se oružanim snagama naše zemlje, u borbi protiv četničke agresije. Od našeg domaćina Bajre Dedića, kod koga smo u Dejčićima iftarili, saznali smo da je on, rođen 1937. godine, zajedno sa svoja tri sina, Salkom, Muminom i Sunom, bio od početka pripadnik oruženih snaga Armije R BiH. Salko je bio jednom ranjen, a Mumin tri puta, dok je najmlađi Suno, ubijen prošle godine na Ilidži, od nepoznatog ubice.

Sličnih primjera, da su svi muškarci bili u oružanim snagama Armije R BiH, ima još. Ipak, iako su i odašnji branitelji sve činili da sela ne padnu u ruke četnika, morali su pred jačim agresorom ustuknuti, pa su četnici ljeta 1993. godine okupirali ova sela. Kao i u svim drugim mjestima, i ovdje su zločinci pokazali veliki vandalizam. Prvo su sve opljačkali, a potom spalili, prvo džamiju, a onda kuće.

Muhamed Dedić priča: ”Četnički general, ratni zločinac Ratko Mladić bio je kod džamije, srušio ju je, potom je uzeo Kur’an, prevrtao ga u rukama, i na kraju ga spalio rekavši:” Ovo je srpska zemlje, više ovdje Turci nikada neće napraviti džamiju, niti će učiti u Kur’anu”.

Naravno da ove riječi zlikovca nisu ostale nezapažene. Ovdašnji ljudi još su žešće krenuli u obračun sa četnicima, i 1995. godine, prije Dejtona, oslobodili su sva ova sela. Cijena oslobađanja je bila velika. Samo iz Dejčića ima deset šehida i desetine ranjenih, a tako je i u drugim podtreskavičkim selima. Odmah je otpočeo povratak, uslijedio je popravak kuća i džamije.

Džemat ”Dejčići” je udaljen od Sarajeva 25 kilometara. Džemat čine naselja: Dejčići, Dujmovići, Ostojići, Gaj, Mijanovići, Ledići, Dujmovićke bare. Džemat čini 120 domaćinstava, dok je prije proteklog rata u ovom džematu bilo 130 domaćinstava.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine