50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Najava “Večeri ilahija i kasida” u Linzu: Najveća vjerska manifestacija Bošnjaka u Austriji

Autor: Nedim Botić Oktobar 11, 2015 0

Džemat “Đerzelez Alija i Hrnjica Mujo” iz austrijskog grada Linza ovim putem poziva sve zainteresovane na “Treću tradicionalnu večer ilahija i kasida” koja će se održati 17.10.2015 u Linzu, Kürnberghalle, 4060 Leonding, Limesstraße 8-10, sa početkom u 19:00 sati.

 

Radi se o značajnoj i ponajvećoj vjerskoj manifestaciji Bošnjaka u Austriji koja se već tradicionalno organizira od strane vrijednog džemata iz Linza. Program je svake godine sve bogatiji, uz učešće najrenomiranijih učača Kur’ana i izvođača ilahija na našim prostorima. Program “Treće tradicionalne svečanosti ilahija i kasida” će svojim učešćem uveličati slijedeći cijenjeni gosti: hfz. Aziz Alili, hor Arabeske iz Zagreba, hor Gazije iz Bužima, hor MIZ Zvornik, hor džemata “Đerzelez Alija i Hrnjica Mujo”, Ahmed Hašić, Ahmed Alili i Naim Hamzabegović

Svečanost svake godine posjeti i značajan broj uglednih zvanica iz reda političkog, ekonomskog, kulturnog i sportskog života Bošnjaka u dijaspori i domovini. Gosti manifestacije će ove godine između ostalih biti: najbrži čovjek u BiH i treći u svijetu, sportista Amel Tuka, guverner Unsko-sanskog kantona, potpredsjednik Narodne skupštine RS-a, načelnici više općina iz BiH-a, imami i predstavnici bošnjačkih džemata u Austriji, vojni imam u Austriji, kao i predstavnici svih muftijstava u BiH-a, te medžlisa IZ iz Prijedor, Bugojna i Zvornika.

Snimak manifestacije će i ove godine prenositi HAYAT  TV, dok je medijski pokrovitelj manifestacije FACE TV. Voditelji programa su Kenan Alagić i Fikret Hodžić. Ulaz je besplatan.

“Hvala Allahu, dž.š., na svim blagodatima kojima nas je počastio, a koje nas čine obaveznima da činimo dobro drugim ljudima. Džemat Linz već treću godinu zaredom organizuje svečanost ilahija i kasida. Svake godine napredujemo kako u organizacionom smislu, tako i po pitanju posjete i značaja ove manifestacije.

Pokušavamo da našoj zajednici pružimo kvalitetne sadržaje, da podsjetimo ljude na njihove korijene, vjeru i tradiciju, nastojimo da omladini pružimo alternativu na savremene izazove s kojima se susreću, i da ojačamo naše međusobne veze i ljubav. Bošnjaci se moraju držati jednih drugih ako želimo da uspijemo, moramo se pomagati, podržavati i okupljati. U tom pogledu je veoma značajan doprinos Islamske zajednice kao vezivnog tkiva Bošnjaka u domovini i dijaspori, a čiji džemati poput svjetionika osvjetljavaju put u bolje sutra svih nas.”, istakao je Husein-ef. Veladžić, imam džemata “Đerzelez Alija i Hrnjica Mujo”.

 

 

 

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija