50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Abdulmedžid Sijamhodžić: "Bošnjaci su ravnopravan narod u Austriji"

Autor: Redakcija Novembar 02, 2015 0

Služba dušebrižništva u austrijskoj vojsci nanovo je počela sa radom 1.7.2015. godine stupanjem na snagu ugovora između Ministrastva odbrane i sporta Republike Austrije i Islamske zajednice Austrije.

 

U preambuli ovog sporazuma stoji da islamska zajednica Austrije ima zakonsko pravo obavljanja i izvršavanja islamskog dušebrižništva za pripadnike islama u austrijskoj vojsci. Abdullmedžid ef. Sijamhodžić je prvi vojni imam koji je tokom nedavne smotre vojske na gradskom Trgu u Beču i zvanično inaguiran u vojnog vjerskog službenika.

“Radi se o reanimaciji službe vojnog imam koja je nekada prije postojala u austrijskoj vojsci. Prvenstveno sam počašćen ukazanom časti i ponosan da kao efendija i Bošnjak imam tu privilegiju da obnašam ovu vrlo značajnu funkciju za bošnjački narod u ovoj zemlji.” kaže Sijamhodžić.

Ravnopravnost muslimana u vojsci

Posao vjerskog službenika u austrijskoj vojsci mogu da obavljaju samo osobe koje svoj životni interes ostvaruju u Austiji i koji su osopsobljeni na osnovu svog stručnog i osobnog integriteta ličnosti. Da je Sijamhodžić primjer čestitog imam kojeg uvažava država Austrija i njeno društvo, u prilog govori činjenica što je upravo on izabran za vojnog vjerskog službenika, čime mu je dato ogromno povjerenje u duhovnom odgoju Bošnjaka koji su regrutovani u austrijku vojsku.

“Vojni imami u konfesionalnom smislu podliježu propisima vjerske zajednice, a u svim drugim elemntima nadležnom organu zapovjedanja. Stručna sposobnost postoji u slučaju završenog studija prema članu 25. zakona o islamu ili u slučaju postajanja istovjetne kvalifikacije. Lična sposobnost postoji ako osoba ima najmanje tri godine iskustva, poznavanje njemačkog jezika na nivou mature, kao i dozvolu vjerske zajednice.” ističe Sijamhodžić i dodaje kako reanimacije ove funkcije prvenstveno znači ravnopravnost u vojsci i funkciju koja je isključivo nadležna za vjersko-etička pitanja za vojnike muslimanske vjeroispovijesti.

Vjerska naobrazba i usavršavanje regruta

Zamolili smo Sijamhodžića da našim čitateljima pojasni detalje u vezi zadataka i ciljeva ove, za muslimanske vjernike, vrlo značajne službe.

“Kao zadaci islamskog dušebrižnistva predviđene su sljedeće djelatnosti: poslovno-etička naobrazba i usavršavanje regruta i podoficirskog i oficirskog kadra, Lebenskundlicher Unterricht ili duhovna skrb, pratnja u akcijama kao i održavanje zajedničkih vjerskih obreda, savjetovanja komandnog kadra povodom islamskih pitanja, učestvovanje na zakletvama regruta.” pojašnjava Sijamhodžić.

Ovo je vrlo značajan Ugovor kojeg je Islamska zajednica sklopila sa jednom zapadnom državom, koja je ovim činom dala puna prava muslimanskim vjernicima da uživaju potpune vjerske slobode u ovoj zemlji. Mr. Abdulmedžid Sijamhodžić, porijeklom je iz Krajine. Svršenik je medrese u Cazinu, nakon čega je završio i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, nakon čega je magistrirao na pravu u Austriji, i privodi kraju postdiplomski studij na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću.

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija