digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Džemat ''Ebu Hanife'' iz Beča sproveo predramazansku humanitarnu akciju u Žepi

Džemat ''Ebu Hanife'' iz Beča sproveo predramazansku humanitarnu akciju u Žepi
Predramazanska humanitarna akcija podjele svježih mesnih obroka povratničkim porodicama na rubnim područjima općina Han Pijesak i Rogatica, na teritoriji Medžlisa Islamske zajednice Žepa, inovativni je koncept koji osim humanitarne, ima i posebnu ekonomsku vrijednost.

Akcija je realizovana u saradnji s Islamskim centrom Bošnjaka ''Ebu Hanife'' iz Beča, i predstavlja uspješan pilot-projekat, s nagovještajem dugoročne i plodonosne saradnje.
Stoka je otkupljena iz kooperantske linije poljoprivredne zadruge Agronija, isključivo od 6 povratničkih porodica, što ima za cilj pospješenje domaće proizvodnje, afirmaciju i održivost povratničkog poljoprivrednog poduzetništva i konkretno materijalno snaženje povratničkih gazdinstava. Svi benefiti i konkretni efekti ove akcije ostali su na terenu, čime je ostvaren njen krajnji cilj i naum.
''Živim sa ženom i četvero djece u selu Plane. Kćerka i sin pohađaju osnovnu školu u Han Pijesku i jedina su bošnjačka djeca u toj školi. Živim od stoke, i želio bih se zahvaliti svim dobrim ljudima koji su nam pomogli da prodamo svoj proizvod,'' – kaže mladi povratnik Muhamed Jusupović.
Amir Karga povratnik je u žepsko selo Vratar još od 2003. godine. Živi s roditeljima, suprugom i svoje dvoje djece. Kaže da mu akcija znači i previše: ''Stoka se kupuje od povratnika i dijeli povratnicima. Da ne moramo goniti po pijacama, da nas ljudi ucjenjuju. Puno hvala!''

received 10216170666122017 800x600
Trenutačno svježe meso, u danu klanja, bez dubokog zamrzavanja i skladištenja, iz prve ruke dostavljeno je krajnjem korisniku, zahvaljujući iskusnoj organizacijskoj strukturi i tehničkoj podršci novoosnovane poljoprivredne zadruge ''Agronija'' iz Sokoca.
Govoreći o značaju sprovedene akcije glavni imam Medžlisa IZ-e u Žepi Edin ef. Šljivar kazao je da je Islamska zajednica jedini subjekt koji na ovom prostoru proteklih 20 godina intenzivno pokušava izgraditi pozitivnu priču i pomoći opstanak povratnika:
''Poljoprivredna zadruga ''Agronija'' i ova akcija primjer su konkretne pomoći. Kurbani su kupljeni od povratnika i podjeljeni povratnicima koji su u potrebi. Ovo je lijep primjer kvalitetnih projekata realiziranih na našem području. Želim iskoristiti priliku i zahvaliti se našim aktivistima i džematlijama Islamskog centra Bošnjaka ''Ebu Hanife'' iz Beča koji su uljepšali doček ramazana za naše povratničke porodice.''
Amra Jusupović završila je Fakultet zdravstvenih studija u Sarajevu, zatim se udala u Han Pijesak i posvetila se razvijanju porodičnog poljoprivrednog gazdinstva:
''Živjela sam u Sarajevu do prije 7 godina. Ovdje živim s mužem i dvoje prekrasne djece. Na selu se može živjeti, od svog rada i truda. Živimo ugodno i ništa nam ne nedostaje. Iako sam završila fakultet, to mi nije predstavljalo nikakvu poteškoću da ovdje osnujemo porodicu. Nismo uskraćeni nizašto, selo nije izolovano i odsječeno kao prije. Ovdje se danas lijepo živi.''

received 10216170669482101 800x600

 

Konačni cilj je da akcija poprimi tradicionalni karakter, da bude značajno proširena, da se aktivisti Islamskog centra Bošnjaka ''Ebu Hanife'' iz Beča trajno povežu s našim proizvođačima, da u budućnosti posjete kooperante i njihova gazdinstva, te da se zajednički kreira investicijski i partnerski ambijent, razvijajući zdravu i održivu vezu s domovinom Bosnom i Hercegovinom.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine