digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sjednica Rijaseta - Formiranje Mreže mladih u dijaspori

Na sjednici utvrđen prijedlog da se 2019. godina proglasi „Godinom borbe protiv poroka kockanja“ Na sjednici utvrđen prijedlog da se 2019. godina proglasi „Godinom borbe protiv poroka kockanja“

Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića 20. septembra održana je pedeseta redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Na sjednici su razmatrani Izvještaj o ramazanskim aktivnostima za 2018. godinu, Izvještaj o akciji kurbana 2018. godine, te Izvještaj o realizaciji budžeta Rijaseta i njegovih ustanova za period 1.1-30.06.2018. Konstantovano je kako su ovogodišnji ramazan ,ali i obredi izdvajanja zekata, sadakatu-l-fitra i prinošenja kurbana protekli bez značajnijih poteškoća uz veliko učešće vjernika. Iz izvještaja je evidentan porast prikupljenih sredstva zekata i sadakatu-l-fitra, te veći broj uplaćenih kurbana koji su otkupljeni od povratnika što je još jedan dokaz povjerenja koje džematlije i članovi Zajednice imaju u njene organe i spremnosti naših ljudi da se žrtvuju za zajedničko dobro.

Pravilnik o organizaciji i radu medžlisa

Također je analiziran tehnički i preliminarni izvještaj o ovogodišnjoj organizaciji hadža, dok će se o konačnom izvještaju očitovati Rijaset, Vijeće muftija i Sabor IZ u BiH. U preliminarnom izvještaju su konstantovani određeni problemi u prijevozu hadžija koji su uzrokovani neizvršavanjem obaveza kompanije s kojom je Ured za hadž i umru imao potpisan ugovor. I pored toga, hadžije su obavile sve hadžske obrede i sigurno se vratili u domovinu. Rijaset je prihvatio Plan i program aktivnosti u kampanji protiv kockanja i donio odluku da se 2019. godina u Islamskoj zajednici proglasi Godinom borbe protiv poroka kockanja, te je radna grupa zadužena za izradu operativnog plana kampanje koja će se provoditi od naredne godine a u koju će biti uključene sve institucije Islamske zajednice, mediji, nevladine organizacije i svi drugi koji se žele uključiti kako bi se u društvu pokušala suzbiti ova pošast. Razmatran je i usvojen nacrt Pravilnik o organizaciji i radu medžlisa koji je upućen u javnu raspravu. Prihvaćene su i informacije Uprave za vjerske poslove o početku mektebske nastave u 2018/2019. godini i Uprave za obrazovanje o upisu učenika u prvi razred medresa i gimnazija IZ-e u 2018/2019.

Stipendije iz Fonda Bejtu-l-mal

Rijaset je dao suglasnost na prijedlog o formiranju Mreže mladih u dijaspori uz instrukciju da će Rijaset usvojiti smjernice za njeno funkcionisanje na osnovu elaborata koji će izraditi Uprava za vanjske poslove i dijasporu i Uprava za vjerske poslove. Dana je i suglasnost Uredu za društvenu brigu da raspiše konkurs za dodjelu stipendija iz Fonda Bejtu-l-mal za učenike i studente u skladu sa propisanom procedurom, među kojima je i 20 stipendija za učenike/ce i studente/ce sa posebnim potrebama. Članovi Rijaseta su također dali suglasnost za potpisivanje sporazuma sa BBI bankom o organizaciji Halal sajma uz poziv vjernicima da svojim prisustvom pomognu promociju halal-proizvodnje i konzumaciju zdrave hrane. Na sjednici je Rijaset donio i više drugih odluka iz svoje nadležnosti, te rješavao radno-pravni status uposlenika u Zajednici, među kojima su i potvrđivanje izbora prof. Zuhdije Hasanovića u zvanje redovnog profesora.

00Sličica Želim Print

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine