digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Poruke sa Svečanosti kamena temeljac za Islamski kulturni centar u Sisku

Autor: Novembar 16, 2016 0

Iako je danas osvanuo prohladan i kišan dan, u skladu godišnjeg dana, mi u Sisku osvanuli smo puni topline, otvorenog srca ,duše i čistih misli da ugostimo sve vas koji ste se potrudili doći da s nama podijelite i posvjedočite radost trenutka  koji se čekao punih 20 godina, riječi su glavnog imama Alem ef. Crnkića s kojima je počeo svoje obraćanje prisutnim vjernicima na Svečanosti kamena temeljca za Islamski kulturni centar u Sisku.

Prije njega, u svojstvu domaćina predsjednik MIZ Sisak Edin Safić je pozdravio i poselamio sve goste poručivši kako je došao dugo očekivani trenutak na oduševljenje vjernika ali i građana Siska i Sisačko-Moslavačke županije.

Zahvalio se svima onima koji su uložili trud, energiju, znanje i svoja materijalna sredstva te uputio dovu da se u skladu s vremenom koje Ti odrediš  nađemo svi skupa u jos većem i eminentnijem broju na otvorenju naše sisačke „ljepotice“  koja će biti od velike društvene, kulturne i duhovne koristi.

Svečanost kamena temeljca otvorena je interpretacijom časnog Kur'ana glavnog imama zagrebačkog hafiza Aziza Alilija koji je proučio odlomke o onima koji su prepoznati kao graditelji džamije.

PORUKE GRADONAČELNICE GRADA SISKA KRISTINE IKIĆ BANIČEK

Grad Sisak je bio pokrovitelj Svečanosti kamena temeljca, a  toplim i sadržajno bogatim porukama prisutne je pozdravila gradonačelnica grada Siska Kristina Ikić-Baniček izrazivši  zadovoljstvo izgradnjom zdanja koje će okupljati Siščane  islamske vjeroispovijesti na vjerskim obredima i kulturnim manifestacijama, edukativnim programima i druženjima, ali i doprinijeti još boljem međusobnom razumijevanju svih građana našeg grada.

Sisak je bio i bit će grad kulturnih različitosti, koje uključuju i vjersku raznolikost, a koje obogaćuju i živote građana i život grada, poručila je u svom govoru sisačka gradonačelnica.

 Muslimansku zajednicu je definirala kao zajednicu dubokih i čvrstih korijena u Sisku te poručila kako je Sisak jedini dom generacijama muslimana, koji zajedno sa svim drugim Siščanima svakodnevno nastoje učiniti Sisak gradom dobre energije i zadovoljnih ljudi, sve boljim mjestom za život svih njegovih stanovnika.

Sisačka gradonačelnica je čin postavljanja kamena temeljca za Islamski kulturni centar nazvala svjedočanstvom da je Sisak tradicionalno multikulturalni grad koji će i dalje rasti na radu, znanju, dijalogu  i zajedništvu, koji njeguje toleranciju i solidarnost, te da je sredina u kojoj se poštuju slobode, jednakost, ljudska i građanska prava.

Čestitavši svima onima koji su ulagali svoje znanje, energiju, vrijeme i materijalna sredstva, gradonačelnica je obećala svoju podršku i ubuduće poželjevši mnogo uspjeha ali i vjerujući da će budući islamski kulturni centar postati sisačka znamenitost koja će svojim arhitektonskim rješenjem privlačiti pozornost šire kulturne javnosti.

PORUKE SISAČKO-MOSLAVAČKOG ŽUPANA IVE ŽINIĆA

Sisačko-moslavačka županija je bila supokrovitelj Svečanosti kamena temeljca, a sisačko-moslavački župan Ivo Žinić poručio je kako događaj kamena temeljca potvrđuju republiku Hrvatsku, Sisačko-Moslavačku županiju i grad Sisak kao mjesto dijaloga, multikulturalnosti, otvorenosti, tolerancije i suživota.

Župan Žinić je istakao kako ovakvi kulturni centri mogu doprinijeti boljem upoznavanju i suradnji te biti mjesta na kojima različitost postaje bogatstvo.

Nije zaboravio istaknuti kako su muslimani posvjedočili pripadnost domovini kroz učešće u Domovinskom ratu kada su zajedno s Hrvatima branili ovaj grad i dali svoje živote.

Muslimani su sastavni dio hrvatskog društva i hrvatske kulture, sastavni dio grada Siska i Sisačko-Moslavačke županije, a vjerski život i moralna uvjerenja temelj su tom doprinosu, poručio je župan Ivo Žinić.

Današnji dan je nazvao važnim za sve islamske vjernike, a posebno za 4000 muslimana u Sisačko-Moslavačkoj županiji te iskazao zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i izrazivši punu podršku Sisačko-Moslavačke županije projektu Islamskog kulturnog centra u Sisku.

PORUKE BISKUPA SISAČKOG VLADE KOŠIĆA

Čestitajući na početku radova te stotu godišnjicu priznanja islama u Hrvatskoj, prisutnima se u ime Sisačke biskupije, koja je i finansijski pomogla izgradnju centra, obratio i sisački biskup Vlado Košić.

Čestitajući na početku radova u kontekstu stote godišnjice priznanja islama u Hrvatskoj, prisutnima se u ime Sisačke biskupije obratio sisački biskup mons.dr.sc.Vlado Košić naznačivši zajedničke stvari katolika i muslimana poput štovanja Blažene Djevice Marije koju muslimani štuju kao majku Mariju, odnosno Merjem najcjenjeniju.

„Za vas hrvatske Muslimane sretna je okolnost da radovi počinju u jubileju 100. obljetnice pravnog priznanja Islama u hrvatskoj, no za katolike nisu sve sretne okolnosti. Prva je što se u većini muslimaskih zemalja na Bliskom istoku ubijaju i protjeruju i zadnji Kršćani, a druga je tužna činjenica za nas što se u susjednoj, nama dragoj, Bosni i Hercegovini podižu optužnice protiv Hrvata katolika, hapsi ih se i progoni tako da se i oni malobrojni koji su preostali tjeraju iz svog vjekovnog zavičaja. To rade i političari Srbi i političari Bošnjaci premda su upravo Hrvati prvi organizirano branili i obranili BiH od srpske agresije.“ – rekao je dr. Vlado košić istaknuvši i činjenicu da su za obranu Hrvatske svoje živote dali i brojni muslimani.

Danas kad muslimani tu žive zajedno s katolicima i drugima kao u svojoj domovini bez mača u ruci, mi smo prijatelji, braća po vjeri u jednog Boga i saveznici u obrani dostojanstva čovjekova života od začeća do pridone smrti, u obrani braka kao zajednici muškarca i žene i obitelji te zajednička brana protiv protunaravnih pojava u društvu. Također smo svi mi vjernici zajedno opomena svima koji u ime agresivne ateizacije i sekularizacije pokušavaju umanjiti ili ugušiti vjerske slobode, vjeronauk u školi i pravo na vjerski odgoj, jednom riječju prisutnost vjernika u društvu.

Biskup sisački mons.Vlado Košić je svoje obraćanje zaokružio molitvom Bogu i željom neka sisačka džamija bude mejsto gdje se slavi Bog jedini!Neka ova džamija i centar bude mjesto susreta muslimana i kršćana pod zaštitom Blažene Djevice Marije, Kraljice mira!

Neka ova džamija i centar bude mejsto susreta različitih naroda i različitih ljudi, koji su svjesni da su pred Bogom svi samo njegova djeca, pozvani graditi međusobno zajedništvo, suradnju i mir na zemlji u međusobnom poštivanju i prijateljstvu.

Bog neka blagoslovi ovo djelo i neka nas sve čuva u svojoj ljubavi!

PORUKE RAVNATELJA VLADINOG UREDA ZA ODNOSE S VJERSKIM ZAJEDNICAMA ŠIME JERČIĆA

Ravnatelj Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade RH Šime Jerčić izrazio je želju da ovaj projekat tijekom svog ostvarenja ostane primjerom napora pojedinačnih i institucionalnih kako bi zajednički očuvali postignuća i vrijednosti koje dijelimo.

Izgradnjom Islamskog kulturnog centra vjernici islamske vjere dobit će dostojno mjesto za svoja okupljanja i slavljenja vjerskih obreda, mjesto rasta u vjeri, a time i dubokoljudskih vrijednosti kojima svi težimo.

Želim da Vaša zajednica bude primjer i poticaj te Vam u tom smislu još jednom čestitam.

PORUKE PREMIJERA VLADE UNSKO-SANSKOG KANTONA HUSEINA ROŠIĆA

Premijer Vlade USK-a je izrazio potvrdu da će Unsko-sanski kanton i dalje biti dobar partner i susjed gradu Sisku i Sisačko-Moslavačkoj županiji.

Posebno je sretan zbog izgradnje Islamskog kulturnog centra u Sisku koji će biti mjesto dijaloga, ljubavi i mira.

Iskazao je podršku Islamskom kulturnom centru i od strane Vlade USK-a.

Prisutne je psoebno poselamio zamjenik predsjednika Diyaneta Yavuz Onal koji je podijelio zadovoljstvo i radost ovog trenutka poručivši kako plemeniti projekti imaju svoj smisao, cilj, svrhu i namjenu.

PORUKE IZASLANIKA EMIRA DRŽAVE KUVAJT  NJ.E.AYMAN MOHAMMAD YOUSEF AL-ADSANI

Država Kuvajt svojim prilogom u gradnji ovog Centra potvrđuje vodeću i posebnu ulogu u podržavanju karitativnog i plemenitog rada s naglaskom na ulogu Njegove visosti Šeika Sabah Al-ahmad Al-Jaber Al-Sabah koji podržava svaki oblik plemenite akcije u cijelom svijetu te nosi počasni naziv „Vođa ljudskosti“, radi njegovih humanitarnih napora na područjima dobrotvorne svrhe i razvoja.

Od svog osamostaljenja, država Kuvajt je odredila dosljedan pristup u vanjskoj politici koja podržava različite oblike pomoći i razvoja u cijelom svijetu bez obzira na geografske, religijske i  etničke odrednice, naravno na temelju svoje vjere i uvjerenja o važnosti međunarodnog partnerstva.

Prilog države Kuvajt u izgradnji ovoga Islamskog kulturnog centra je dio globalne uloge Kuvajta u podržavanju pitanja koja se odnose na Islam i muslimane diljem svijeta, kao i prizanje Republici Hrvatskoj kao državi koja je rijedak pozitivan promjer u Europi te ima izniman model integracije i suživota u Europi, dok diljem svijeta eskaliraju različiti vjerski i sektaški sukobi.

Sigurni smo da će muslimani u Republici Hrvatskoj igrati pozitivnu ulogu u nacionalnom obogaćivanju hrvatskog i  europskog identiteta.

U tom kontekstu, izrazio bih svoju najiskreniju zahvalnost muftiji dr.Azizu Hasanoviću i njegovim suradnicima, koji su nam omogućili, a također dali priliku Državi Kuvajt da podrži i doprinese ovom vrijednom projektu te istaknuti ulogu Kuvajta u podržavanju humanitarnog rada.

Također bih želio zahvaliti svim hrvatskim dužnosnicima u Republici Hrvatskoj za njihovu pozitivnu ulogu u postizanju mirnog suživota među hrvatskim društvom.

PORUKE MUFTIJE AZIZA-ef. HASANOVIĆA, predsjednika Mešihata IZ-e u Hrvatskoj

Ne možete nigdje na zemaljskoj kugli naći ovakav zajednički život kao što smo to našli danas u Sisku. Danas organizator ovog skupa nije samo muftija, imam i medžlis već su danas ovdje gradonačelnica, župan i biskup dr. Vlado Košić i svi oni s nama, i mi s njima, svi zajedno svjedočimo visokim demokratskim vrijednostima Republike Hrvatske koja u punini svakom čovjeku, bez obzira na vjeru, omogućava da živi kao vjernik, u ovom slučaju kao Musliman.“ – istaknuo je u govoru Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj istaknuvši kako je među prvim većim donatorima i Sisačka biskupija kojoj je biskup Košić na čelu.

„To je poruka istoku i zapadu, da dođu svi ovdje, kako bi mogli vidjeti da ne smeta muftija biskupu, niti biskup smeta muftiji, već su oni ruku pod ruku, zajedno u dobrim i plementim dijelima.“ – dodao je muftija Hasanović.

PORUKE REIS-UL-ULEME HUSEIN-ef. KAVAZOVIĆA

Ovaj čin je naša nada u viziju boljeg svijeta, onakvog kakav bi on mogao biti, ujedinjen u dobru i zajedništvu. To je svijet u kojem ima mjesta za sve, on može biti bogatiji jer je različit, a jedan. Nositi i živjeti svoju vjeru znači u isti mah i poštovati vjeru onog do sada. Muslimani u ovoj zemlji trebaju prednjačiti u takvom manifestiranju svoje vjere svjesni njene suštine i položaja. Naša je obaveza strpljivo graditi i čuvati prijateljstvo i povjerenje među nama. Hrvatska je zrelo društvo koje pokazuje otvorenost za druge. Ubijeđen sam da će njeni muslimanski stanovnici uzvratiti na najbolji način, iskazujući odanost prema ovoj zemlji i poštivanje i razumijevanje prema svim njenim građanima" - rekao je.

Iz budućeg duhovnog doma ćemo demonstrirati i iskazivati dobro, koje će poticati harmoniju i novu kvalitetu života, ne samo muslimanima u ovom gradu nego i njihovim dobrim susjedima u ovom gradu, katolicima i drugima. Ovaj čin je i naša nada u viziju boljeg svijeta, ujedinjenog u dobru i zajedništvu", rekao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine