digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Hrvatska: Ručak za izbjeglice s Bliskog Istoka

Autor: Januar 04, 2017 0

Kraj kalendarske godine i polugodišnjeg kontinuiranog rada s muhadžirima azilantima obilježen je arapskim ručkom u Islamskoj gimnaziji koji su priredile vrijedne volonterke iz našega džemata predvođene vjersko-prosvjetnom službom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Smisao jednog popodnevnog druženja uz arapski ručak jeste želja da se barem na kratko približi miris doma i obiteljskog okupljanja s prijateljima. Domaćin je bio muftija Aziz ef. Hasanović koji je obišao sve radionice, dao potporu volonterima, razgovarao s migrantima i uvodnim obraćanjem tijekom zajedničkog ručka upoznao prisutne o naporima koje čini Mešihat u rješavanju njihovih problema.

Inače, u Islamskom centru u Zagrebu svake nedjelje održavaju se radionice za različite uzraste migranata: radionice za djecu predškolskog uzrasta, učenje hrvatskog jezika za djecu školskoga uzrasta i za žene, vjeronauk za djecu i odrasle, individualne instrukcije školske djece te pomoć u učenju školskoga gradiva. Osim nedjeljnih radionica, brojne su aktivnosti i tijekom tjedna naročito one koje se tiču individualnog rada i rada u manjim grupama.

Pored volontera koji osmišljavaju i realiziraju aktivnosti, značajnu potporu u radu s migrantima daje Mešihat, Medžlis, Centar za halal i Islamska gimnazija te brojne džematlije koji prepoznaju potrebe ovih ljudi i samoinicijativno donose razne artikle od odjeće, obuće, školskog pribora i higijenskih potrepština do voća, slatkiša i igračaka za djecu. Do sada je podijeljeno tone navedenih artikala, ali i stotine obroka kroz nedjeljni ručak za sve one koji sudjeluju u ovim programima. Naši vrijedni volonteri, s određenim muallimama i imamima, odradili su stotine sati edukacije i brojnih oblika humanitarnog djelovanja kako u Islamskom centru tako i u azilantskom centru u hotelu  Porinu.

Zahvaljujemo svima koji podržavaju ove aktivnosti, volonterima koji ih realiziraju te uvaženim gostima – domaćinima koji su proveli nedjeljno popodne s našom braćom i sestrama iz različitih dijelova svijeta.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine