digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Državni ministar SR Njemačke u posjeti Mešihatu u Hrvatskoj

Autor: Januar 18, 2017 0

Državni ministar za europske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke g. Michael Roth s delegacijom, u pratnji veleposlanika Nj. E. Thomas E. Schultzea, posjet Hrvatskoj završio je susretom s muftijom dr. Azizom Hasanovićem. 

Tijekom jednosatnog razgovora muftija Hasanović je upoznao ministra Rotha s djelovanjem Islamske zajednice u Hrvatskoj koja, za razliku od Njemačke, objedinjuje sve muslimane bez obzira na nacionalnu pripadnost. Izvijestio je g. Rotha da je u 2016. godini obilježena 100. obljetnica službenog priznanja islama u Hrvatskoj te pohvalio zakonodavni okvir koji omogućuje puna prava i slobode muslimanima u Hrvatskoj uz punu odgovornost. Istaknuo je da je ključ u institucionalnom organiziranju zajednice. 

Roth je pohvalio napore koje Islamska zajednica čini dodavši kako ona predstavlja napredni oblik organizacije muslimana i da bi volio da se ovakav model proširi unutar cijele Europske unije. Istaknuo je kako Njemačka ulaže velike napore da bi odgovorila izazovu pozicioniranja islama i muslimana u društvu. Otkrio je kako je u Njemačkoj nedavno osnovana i radna skupina „Religija i mir“. Pozvao je muftiju Hasanovića da prodube suradnju kroz posjetu Berlinu kako bi podijelio svoje iskustvo i pomogao u razbijanjaju straha prema islamu. Kao primjer dobre međureligijske suradnje muftija je spomenuo brojne zajedničke izjave predstavnika vjerskih zajednica, zajedničku osudu terorističkih napada, ali i međusobno potpomaganje u izgradnji bogomolja. Posljednji u nizu primjera je polaganje kamena temeljca za izgradnju Islamskog kulturnog centra u Sisku čiju izgradnju je prva potpomognula Katolička crkva. 

Tijekom susreta g. Roth i muftija Hasanović su se dotaknuli i pitanja imigranata. „Islamska zajednica u Hrvatskoj dio je nacionalnog tima za integraciju imigranata u društvo. Sve što radimo, radimo kao dio državnog tima“, kazao je muftija Hasanović. Ministru Rothu je otkrio kako je jučer 28 djece imigranata pošlo u školu, a uskoro kreće program edukacije iz jezika za srednjoškolce u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu. „Hrvatski građani su senzibilni kad su imigranti u pitanju. Tijekom Božićnih blagdana brojne su obitelji ugošćavale imigrante u svojim domovima.“ Cjelokupna aktivnost je osmišljena kako se imigranti niti u jednom trenutku ne bi izolirali već je namjera da kroz programe što prije svladaju hrvatski jezik i kroz interakciju s ljudima integriraju u društvo. Ministar Roth je iskazao oduševljenje radom Islamske zajednice u Hrvatskoj čiji će model rada predstaviti njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine