digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Studenti KBF-a posjetili Islamski centar u Zagrebu

Autor: Nikolina Verbič Januar 30, 2017 0

Studenti Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF) Sveučilišta u Zagrebu su, u četvrtak 26. siječnja 2017., posjetili Islamski centar u Zagrebu.

Posjet je bio organiziran u sklopu izbornog predmeta Uvod u islam kojeg na KBF-u predaje doc. dr. sc. Tomislav Kovač. Studente i njihovog profesora srdačno je dočekao imam mr. sc. Mirza ef. Mešić. Najprije im je pokazao kongresnu dvoranu „h. Salim Šabić“ te ih je ugostio u jednoj vjeronaučnoj dvorani. Kroz sat vremena ugodnog druženja, imam Mešić je studentima izložio osnovne temelje muslimanske vjere i prakse, naglašavajući što je islamu i kršćanstvu zajedničko i različito, te spremno je odgovarao na brojna pitanja.

Studenti su također prisustvovali podnevnoj molitvi u džamiji, nakon koje je imam rado odgovorio na dodatna pitanja vezana uglavnom uz molitvenu praksu u islamu, arhitekturu džamije i aktivnosti Islamskog centra.

Susret je završio zajedničkom fotografijom ispred izloženog mihraba i minbera prve zagrebačke džamije (1944.-1948.). Studenti su otišli oduševljeni i obogaćeni ovim posjetom, a neki nisu propustili ostati kako bi probali fine čevape i izvornu bosansku „kahvu“ u restoranu Islamskog centra. Ovaj posjet je još jedna potvrda dobrih odnosa i dugogodišnje suradnje između KBF-a Sveučilišta u Zagrebu i Islamske zajednice u Hrvatskoj, kao i dokaz izvanredne integriranosti muslimana u hrvatskom društvu, koja može poslužiti kao primjer mnogim europskim i drugim zemljama.

Nikolina Verbič,
1. godina Religiozne pedagogije i katehetike
KBF-a Sveučilišta u Zagrebu

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine