digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Okrugli stol povodom 25. godišnjice Savjetovanja regionalnih komadanata Patriotske lige RBiH

Autor: Februar 01, 2017 0

U srijedu, 01.02.2017. godine članovi Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice Savjetovanja regionalnih komadanata Patriotske lige RBIH "Mehurići 1992.-2017." , Kemal Balihodžić, Zijad Čaber i Sabahudin Čorhodžić posjetilu su Muftiju travničkog.

 

Članovi Organizacionog odbora upoznali su muftiju Adilovića o aktivnostima koje će se organizovati povodom obilježavanja 25. godišnjice Savjetovanja regionalinih komadanata Patriotske lige RBiH i pozvali ga da lično prisustvuje Okruglom stolu koji će se tim povodom održati u "Centru za kulturu" općine Travnik u utorak, 07. februara, sa početkom u 11:00 sati. Okruglom stolu će prethoditi posjeta Centralnom šehidskom mezarju u Travniku u 10:30.

Muftija se zahvalio na pozivu i istakao važnost obilježavanja svih značajnijih datuma jer se na taj način čuvaju od zaborava i prenose na mlađe gneracije.

Patriotska liga Bosne i Hercegovine formirana je 10. juna. 1991. godine, a stala je u odbranu svoje zemlje sa pripadnicima aktivnog i rezervnog sastava policije i djelovala sve do 9-tog. odnosno 15. aprila 1992. godine, kada ulazi u sastav Armije R BiH.

Savjetovanje regionalnih komandanata Patriotske lige Republike Bosne i Hercegovine održano je 7. i 8. februara 1992. godine u Mehuriću kod Travnika. Na Savjetovanju je donesena Direktiva za odbranu suvereniteta Bosne i Hercegovine. Shodno Direktivi i uputama Glavnog štaba PL RBiH u zoni odgovornosti regionalnih štabova intenziviran je rad na formiranju novih jedinica i obuka njihovih pripadnika.

Utvrđeni su pravci i procjene u stvaranju organizovanih snaga kroz Patriotsku ligu BiH, kao i djelovanje u odbrani suvereniteta, integriteta i cjelovitosti Bosne i Hercegovine kako bi se obezbijedio budući zajednički život svih naroda i narodnosti na teritoriji BiH.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine