50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Organizovan prijem za pobjednike natječaja za najsadržajniju hutbu

U prostorijama Uprave za vjerske poslove Rijaseta islamske zajednice u BiH u srijedu 12. juna tekuće godine organizovan je prijem i dodjela priznanja pobjednicima na javnom natječaju za najsadržajniju hutbu.

Prijemu su prisustvovali pobjednici natječaja Haris ef. Hadžić, Reuf ef. Ibreljić i Adis ef. Zelkanović. Tema javnog natječaja Kocka je haram i šejtansko djelomotivirala je hatibe da angažirano i odgovorno pristupe pisanju hutbe o velikom poroku koji ostavlja sve teže moralne i društvene posljedice u našem društvu. Sve hutbe pristigle na javni natječaj, po ocjeni komisija Uprave za vjerske poslove, zadovoljile su i nadmašile  opće kriterije natječaja. Prema tome, Uprava za vjerske poslove je uputila svim učesnicima natječaja službeno pismo zahvalnosti na učešću, uz preporuku glavnim imamima da se adekvatno vrjednuje i dokumentira angažman hatiba na ovom planu.

Direktor Uprave za vjeske poslove Ismail ef. Smajlović čestitao je i uručio priznanja pobjednicima javnog natječaja naglasivši potrebu da hatibi u svome pozivu budu kompetetntni i kreativni. U tom smislu Ismail ef. Smajlović je istakao da javni natječaji u ovoj formi predstavljaju podsticaj hatibima da razmjenjuju zajednička znanja i iskustva koja će biti korisna vjernicima u njihovom životu i praksi. 

Pobjednici javnog natječaja iznijeli su svoja zapažanja i prijedloge o izuzetno važnom i izazovnom segmentu hatibskog poziva koji u savremenim komunikacisjkim i medijskim uvjetima iziskuje dodatnu originalnost, posvećenost i odgovornost. Konstatovana je opredjejenost institucionalnog i stručnog prisutupa misijskom djelovanju imama u kojem hatabet i vaz imaju nezamjenljivu ulogu i značaj.

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija