Oko 60 hiljada bh građana živi i radi u Švicarskoj

Autor: MINA Januar 26, 2015 0

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Švicarske u Bosni i Hercegovini Heinricha Maurera.

Ambasador Maurer je na početku razgovora zahvalio Reisu-l-ulemi na njegovom javnom stavu u vezi aktuelnih događaja koji se ovih dana dešavaju u Francuskoj i inače u svijetu. Iskazao je svoje poštovanje za njegove hrabre izjave o posljednjim terorističkim napadima koji su se desili u Parizu. Rekao je da je vrlo važno da vjerski lideri zauzmu stav o takvim dešavanjima koja ustvari predstavljaju napad na dostignuća ljudske civilizacije.

Ambasador Švicarske je kazao da se odnosi Švicarske i Bosne i Hercegovine temelje i na brojci od oko 60 hiljada bosanskohercegovačkih građana koji žive i rade u Švicarskoj, a koji su se dobro integrisali u švicarsko društvo i doprinose dobrim odnosima dvije zemlje. Značajan dio te dijaspore čine muslimani i kako je istakao, oni su daleko od bilo kakvog ekstremnog ispoljavanja. Ambasador je uručio Reisu-l-ulemi i knjigu « Bosansko-hercegovačka populacija u Švicarskoj ».

Ambasador je govorio i o razvojnoj saradnji Švicarske i Bosne i Hercegovine i u tom pogledu naglasio da Švicarska podržava BiH u razvoju kroz tri ključna područja: lokalnoj upravi, zapošljavanju mladih i primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Reisu-l-ulema je kazao da je Švicarska jako bitna zemlja za BiH i za Islamsku zajednicu jer je veliki broj bosanskohercegovačkih građana, a među njima i pripadnika Islamske zajednice našao svoj drugi dom u Švicarskoj.

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija