50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Izašao novi broj Preporoda pod sloganom informirati, educirati, orijentirati

Autor: Redakcija April 15, 2015 0

Novi broj islamskih informativnih novina „Preporod“, pod sloganom informirati, educirati, orijentiorati danas je izašao iz štampe.

Preporod donosi širi izvještaj sa zasjedanja Sabora Islamske zajednice i razgovor sa novoizabranim predsjednikom Sabora Hasanom Čengićem, u kojem predsjednik Sabora govori o prioritetima u radu i daljim koracima na normativnom uređivanju Islamske zajednice.

Ovaj broj odlikuju izvještaji sa pet hafiskih dova, što predstavlja svojevrsni rekord. Naime, Preporod ima tu iznimnu privilegiju da prvi put u jednom broju donose izvještaje sa pet hafiskih dova, od kojih je dova najmlađoj hafizi u BiH, 12.-godišnjoj djevojčici Fatimi Skopljak, ali i izniman vrijedan primjer hafiske dove ocu i kćerci, Zehridu ef. Rešiću i Sumejji Rešić. Prema riječima hafiza Mensura Malkića, za dvije godine 2013. i 2014., BiH je dobila 55 novih hafiza, a u prva tri mjeseca ove godine pred Komisijom Rijaseta već je hifz položilko deset hafiza.

Preporod donosi i dvije nove rubrike od kojih je jedna Muftijin stav, a druga Glas imama. Za Preporod govori mr. Indira Kaljo, profesionalna košarkašica sa hidžabom, Bošnjakinja koja je svojim aktivizmom uspjela isposlovati da međunarodna košarkaška asocijacija FIBA promijeni svoja pravila o nastupanju djevojaka sa maramom na košarkaškim takmičenjima.

Ekskluzivnu priču o Adnanu Zecu iz Ahmića i njegovoj životnoj sudbini, nakon što su mu pripadnici HVO, kada je imao 13 godina, ubili roditelje i sestru te njegovom braku sa preživjelom žrtvom srebreničkog genocida kojoj su također ubijena oba roditelja, možete pročitati u Preporodu.

Ovaj broj Preporoda predstavlja Medžlis IZ Goražde, te donosi tekstove u povodu Dana Armije i početka odbrane slobode i nezavisnosti BiH, ali i mnogo drugih sadržaja iz medžlisa, kulture i dijaspore.

Preporod od 15. aprila prisutan je na kioscima širom Bosne i Hercegovine.

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija