digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Zenica: Održan okrugli stol „Važnost religijskog odgoja u bh. društvu“

Autor: Novembar 28, 2016 0

Islamski pedagoški fakultet u Zenici je povodom 23. godišnjice svoga djelovanja organizirao okrugli sto "Važnost religijskog odgoja u bosanskohercegovačkom društvu“. Okrugli sto je održan u hotelu „Zenica“ 24. novembra 2016. godine sapočetkom u 14 sati.

Osnovna ideja Okruglog stola jeste da se kreira akademski okvir propitivanja prethodnih i aktuelnih koncepata religijskog odgoja, steknu uvid i u praksu njegove realizacije i ponude preskriptivni, instruktivni za njegovedanašnje realizatore, uvidi, pravci i time obezbijede izvjesniji pozitivni ishodi, religijskom odgoju, u osnovi, neupitno plemenitom i za čovjeka konstitutivnom nastojanju.

Jedna od namjera bila je i da se steknu uvidi u praksu njegove realizacije i ponude preskriptivni, instruktivni za današnje realizatore, uvidi, pravci i time obezbijede izvjesniji pozitivni ishodi religijskom odgoju. Dekan IPF-a Zenica hfz. prof. Halil Mehtić obratio se prisutnim zvanicama sa riječima dobrodošlice te objasnio kako Islamski pedagoški fakultet ovim skupom želi prije svega da ukaže na nezaobilaznu ulogu religijskog odgoja u bh. društvu.

Rektor Univerziteta u Zenici, prof. dr. Dževad Zečić istakao je kako sa zadovoljstvom prisustvuje manifestaciji ove vrste, prije svega jer se i sam u mladosti bavio temom “Religija i znanost”, te naveo da se ovakve i slične teme trebaju izučavati i na drugim fakultetima kako bi sam religijski odgoj postao jedna vrsta dodatne snage i motivacije za studente.
Kao ciljevi Okruglog stola navedeni su:
– naglašavanje cjelovitog gledanja na covjeka kroz promoviranje njegove duhovne, moralne i religiozne dimenzije,
– afrmiranje religijskog odgoja kao neodvojivog aspekta odgoja cjelovite osobe;
– potcrtavanje dužnosti bosanskohercegovackog društva da osigura pravo na punu slobodu odgoja i obrazovanja;
– animiranje znanstvene i stručne javnosti da u svim reformama u području odgojno-obrazovnog sistema integriraju i religijski odgoj kao segment cjelovitog školskog odgoja;
– sagledavanje kontinuiteta prisustva religijskog odgoja u bosanskohercegovaćkom društvu, te dometa njegovog ostvarenja u pojedinim fazama razvoja.

Okruglom stolu prisustvovao je i ministar za obrazovanje nauku kulturu i sport ZDK gosp. Mensur Sinanovic, koji je izjavio: “Obrazovni sistem je u jednoj velikoj reformi i svi idemo u pravcu uskladivanja sa sistemima EU, tako da ce i zakljucci sa ovog skupa zasigurno doprinijeti izmjenama i dopunama zakona o obrazovanju u našem kantonu i državi”, te dodao: “Odgoj istinski treba ojacati, a ovaj okrugli stol ce nam dati bitne smjernice za to, pogotovo u oblasti religijskog odgoja.”

Od prisutnih zvanica skupu se također obratio i zamjenik reis-ul-uleme IZ BiH Husein ef. Smajić koji je izrazio lično zadovoljstvo zbog kontinuiteta u aktivnostima i napretka Islamskog pedagoškog fakulteta kao institucije koja odgaja i obrazuje mlade ljude te ih poućava istini, vjeri i hadisu, kao temeljima suživota. “Svako kome smeta ezan sa munare i zvono sa crkve, taj je zalutao u ovu zemlju i taj zasigurno ne poznaje tradiciju BiH”, izjavio je ef. Smajić.

Profesor Nusret Isanović, jedan od osnivača i prvi dekan IPF-a istakao je: “Zadaća religije je poboljšati pravdu, dobrotu, ljudskost i moral u ljudima. Mi sve fundamentalne vrijednosti odgoja nalazimo u religiji, a jedini put čovjeka je odgoj.”

Okruglom stolu koji je trajao više od četiri sata prisustvovao je veliki broj vjerskih službenika, profesora sa Islamskih i drugih fakulteta, predstavnika obrazovnih institucija te fakulteta iz regiona ali i najbolji stručnjaci iz oblasti pedagogije. Prof. dr. Edina Vejo kao jedan od domaćina izlagala je na temu: Kritičko-konstruktivni pristup religijskom odgoju, te dala poseban pečat cjelokupnoj manifestaciji, dok je profesor Mujo Slatina sa temom: “Religijski odgoj u prostoru razvoja cjelovite ličnosti”, dao osnovne upute holističkog pristupa u odgoju čovjeka.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine