digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Radio BIR: Novo izdanje "Podijuma" u novoj programskoj sezoni

Autor: Oktobar 23, 2015 0
Ovih dana  obilježava se 12 godina od smrti mislioca i filozofa, državnika kojem se divio Istok, a poštovao ga Zapad, prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine, vrhovnog komandanta Armije R BiH, cjeloživotnog borca za ljudska prava i slobodu, r. Alije Izetbegovića.
Podsjećanje na njegov lik i djelo najbolji je način da počnemo s prvim ovosezonskim izdanjem dijaloške emisije ''Podijum'' koju uređuje i vodi Ismet Bećar.

Gošća prvog izdanja ''Podijuma'' je prof. Lejla Akšamija, kćerka r. Alije Izetbegovića i bivša direktorica Prve bošnjačke gimnazije. U prvom izdanju ''Podijuma'' poslušajte zanimljive detalje iz porodičnog života r. predsjednika Izetbegovića, kroz koje se najbolje oslikavaju njegove ljudske vrijednosti i karakterne crte.

Emitovat ćemo i arhivski prilog, neposredno i vrlo emotivno kazivanje o r. predsjedniku Izetbegoviću o kojem govori Nezim ef. Halilović Muderris, rukovodilac Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice, u vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu jedan od komandanata Armije R BiH.

Prof. Akšamija svjedoči o mladosti njenog oca, njegovom društvenom aktivizmu te spisateljskom radu, njegovim idejama i stavovima, ali i o njihovim zajedničkim putovanjima, porodičnom odgoju, o onome što ga je radovalo i ljutilo, kao i njihovom posljednjem susretu.

U drugom dijelu emisije govorimo o Prvoj bošnjačkoj gimnaziji koja je u maju ove godine obilježila 20 godina svog rada i postojanja. Prof. Lejla Akšamija bila je na čelu ove obrazovne ustanove  koja je nastala u vrijeme opsade Sarajeva i koja je postala simbolom odgoja i kvalitetnog obrazovanja, ali i simbolom otpora zlu i barbarstvu. Poslušajte zanimljivo svjedočenje o okolnostima u kojim je nastajala škola čiji osnivač je Rijaset Islamske zajednice.

Prvo ovosezonsko izdanje ''Podijuma'' emitujemo večeras od 18:00 sati, reprizu poslušajte u subotu od 14:00 sati, a snimak emisije moći ćete pronaći i na našem web portalu www.bir.ba

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine