digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Nakon 29 godina od rušenja stare, svečano otvorena Tahvilagina džamija u Kladnju

Autor: Džemal Hatamleh Juli 31, 2017 0

U Kladnju je 29. jula svečano otvorena Tahvilagina džamija koja je izgrađena na mjestu nekadašnje stare džamije.

Prema dokumentima i starim fotografijama Kladanj je početkom 19. stoljeća imao devet džamija, od kojih su do danas preostale dvije, Hadži Bali begova u narodu znana kao Kuršumlija i Hadim Ali pašina džamija na desnoj obali rijeke Drinjače. Bogatim vjersko kulturnim programom danas je otvorena i treća, Tahvilagina džamija.

Svečanosti otvorenja su prisustvovali izaslanik reisu-l-uleme, muftija travnički  dr. Ahmed ef. Adilović, izaslanik muftije tulanskog dr. Sead ef. Seljubac, glavni imam Medžlisa Kladanj Asim ef. Esmić, predsjednik Džihad Kovačević, imami Medžlisa Kladanj, imami-softe koji su prethodnih godina bili na ramazanskoj praksi u ovoj džamiji, kao i predstavnici kantonalne i lokalne vlasti, te vakifi čijom zaslugom je džamija i završena.

Program su dodatno obogatili nastupi hora Behram-begove medrese i hor iz Sarajeva.

Na samom početku prisutnima se obratio hadži Čučak Osman, predsjednik Građevinskog odbora koji je podijelio svoju radost da se nakon 29 godina obnove, danas otvara nova Božija kuća, te se zahvalio na pomoći svima onima koji su na bilo koji način učestvovali u njenoj gradnji.

Glavni imam, Asim ef. Esmić se također zahvalio i čestitao je Kladnjacima na novom simbolu Kladnja, ovoj lijepoj džamiji u kojoj će se ako Bog da odgajati nove generacije čestitih insana.

Nakon obraćanja Predsjednika Medžlisa, Džihada Kovačevića i predstavnika kantonalne vlasti, zastupnika u Skupštini Kantona, mr. Midhata Čauševića, prisutnima se obratio izaslanik muftije tuzlanskog dr. Sead ef. Seljubac koji je istakao da ono što prije svega treba da otvorimo su naša srca i da ih usmjerimo ka vječnosti, a ispravan put za to su džamijska vrata i mihrab koji će nas odvesti pravom putu.

Uručene su i zahvalnice najistaknutijim vakifima, nakon čega se obratio i muftija travnički, Ahmed ef. Adilović čiji je vazi nasihat slušalo nekoliko stotina prisutnih vjernika.

„550 godina je islama koji nam se na ovim prostorima prenosi sa generacije na generaciju, na nama je da se zapitamo jesmo li dosljedni u toj misiji prenošenja na naredne generacije i koliko se brinemo za našu omladinu...“

Cijeli tekst u printanom izdaju Preporoda

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine