digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sarajevo: Počeo trening "Napredno roditeljstvo"

Danas (23.03.) su u organizaciji Uprave za vanjske poslove i dijasporu počela predavanja u okviru drugog dijela projekta "Prevencija radikalizacije koja vodi ka nasilnom ekstremizmu kod mladih".

Trening nazvan "Napredno roditeljstvo", uz imame koji su prošli prvi dio obuke okuplja i roditelje, te ima za cilj ojačati kapacitet kvaliteta roditelja kako bi prepoznali rizične faktore koji bi mogli uticati na ravoj neadaptivnih ponašanja, posebno onih koji koja mogu voditi ka pojavi ideološke i političke radikalizacije koja često uključuje i nasilni ekstremizam.

Dodatni cilj je jačanje saradnje roditelja i imama/mualima kako bi se na vrijeme prepoznavala neadekvatna ponašanja mladih i pravovremeno djelovalo na suzbijanju pojave radikalizacije i nasilnog ekstremizma.

Planirano je da tokom tri dana treninzi budu radioničkog tipa, organizovan u četiri radionice, pri čemu svaka radionica predstavlja jednu cjelinu kojom se ostvaruje jedna komponenta ciljeva koji su definirani za cjelokupan trening. 

Prvo predavanje je održala dr. Senija Tahirović, koja je učesnike upoznala sa sadržajem treninga, te govorila predavanje na temu "Psihosocijalni razvoj djece, faktori razvoja", koje je pokrenulo dijalošku atmosferu, tokom koje su učesnici seminara iznijeli lične primjere prepoznate u zadanom teorijskom okviru.

Uz dr. Tahirović, predavači na treningu će biti dr. Selvira Draganović i dipl. psiholog Jasna Sofović.  

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine