50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Završen trening "Izgradnja životnih vještina"

Autor: April 15, 2018 0

Danas (15.04.) je završen trening za imame, mualime i adolescente "izgradnja životnih vještina".

Usmenom i pismenom evaluacijom programa sa učesnicima završen je treći dio projekta "Prevencija rdikalizacije koja vodi nasilnom ekstremizmu kod mladih". Nakon prvog seminara - obuke za imame i mualime i drugog - treninzi "Napredno roditeljstvo", u trećem dijelu su uz imame i mualime uključeni adolescenti, njih 60. 

Dalji razvoj projekta računa na terensko djelovanje, gdje će imami i mualime, kao edukatori organizovati radionice sa omladinom i roditeljima, na kojima će biti govora o temama koje su pominjane tokom prethodnih seminara i radionica. Nakon ovog treninga, oni se mogu osloniti i na značajnu pomoć mladih koji su prošli obuku.

U okviru treninga, akcenat je stavljen na nekoliko tematskih cjelina, čiji je cilj jačanje svijesti kod mladih o vlastitoj poziciji, otkrivanje ličnih sposobnosti i sklonosti - a sve to kako bi se pripremili za što aktivniji angažman u vlastitoj zajednici. 
Uz voditeljice treninga, Aidu Kuljanović-Mešić i Azru Ibrahimović, učesnici su se osvrnuli na sposobnosti neovisnog donošenja odluka, razvijanje komunikacijskih vještina, mogućnosti odupiranja vršnjačkom nasilju, vještine nenasilnog rješavanja sukoba, kritičko promišljanje i vježbe asertivnosti. Ukratko, vještine uz koje pojedinac može djelovati kao član izuzrtno koristan član društva.

Ovim projektom, Uprava za vanjske poslove i dijasporu je na dobrom putu da izgradi pojedince koji će znati kako odgovoriti na izazove i probleme uzrokovane različitim vrstama radikalizama i ekstremizama.

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija