digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Svečana akademija maturanata Karađoz-begove medrese

Svečana akademija 373., odnosno 20. generacije maturanata, nakon reaktiviranja rada, Karađoz-begove medrese održana je u subotu 5. maja 2018.g. u  sportskoj dvorani USRC „Midhat Hujdur Hujka“.

Akademiji su, pored roditelja, rodbine, prijatelja i imama prisustvovali i brojni zvaničnici iz grada Mostara i šire regije. Direktor Medrese hafiz Aid ef. Tulek u svom govoru se zahvalio roditeljima što su im, slanjem djece u ovu školu ukazali čast i povjerenje. Medresu je ove godine završilo 54 učenika. Za moto generacije odabrali su kur'anski ajet o činjenju dobra, oslanjanju na Allaha i zalaganju na Njegovom putu.  „Ova generacija se ponašala po tim uputama. Nastojali su činiti dobro. Oni žele napredak ovom društvu, svom narodu u svojoj Islamskoj zajednici“, naglasio je Tulek. Tokom školovanja ostvarli su niz zapaženih rezultata na kantonalnim i federalnim takmičenjima kao i na onim organiziranim u okrilju IZ-e. Kao razredna zajednica upisali su se u anale škole tako što su od svojih džeparaca prikupili značajna novčana sredstva i upisali se u knjigu vakifa Medrese.

Kasim Čelenka i Amela Manjura učenici generacije

Za učenik generacije proglašen je hafiz Kasim Čelenka. Hafiz Čelenka, dijeleći radost sa svojim kolegama i kolegicama, evocirao je uspomene na četverogodišnje školovanje, zahvalio se roditeljima i profesorima za rezultate koje je postigao. „Siguran sam da nikada u životu nećemo zaboraviti našu školu. Generacijo, ostanimo zajedno i podrška jedni drugima u životu kao što smo to bili protekle četiri godine. Čuvajmo vrijednosti naše vjere, naše zajednice i naše domovine, jer su to vrijednosti kojima smo učeni. To je ta dinska veza, jača od one krvne“, poručio je mladi hafiz. Za učenicu generacije Amelu Manjuru  ovaj svečani događaj samo je poticaj za dalji trud i zalaganje u sticanju znanja o vjeri i Uzvišenom Allahu. Učenicima koji završavaju osnovnu školu ona je najsrdačnije preporučila obrazovanje u Karađoz-begovoj medresi. „ Vrata Medrese su vam širom otvorena. Ona će vas svakog pojedinačno prigrliti kao svoje vlastito čedo. Medresa će vam posigurno ponuditi mogućnost da blagodat vremena koristite na najbolji mogući način“, kazala je Amela. 

Boje pobožnosti

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović naglasio je kako je Karađoz-begova medresa više od medrese, a Mostar više od običnog grada jer se na tim vrijednostima obrazuju, druže i upoznaju učenici iz skoro svih gradova Bosne i Hercegovine. “Na sve ono što je ova generacija naučila mi možemo biti samo ponosni, jer to ulijeva nadu u budućnost ovoga grada i našega naroda u cjelini. Nakon prve stepenice koju su uspješno savladali slijede im naredne na kojima će biti i padova i uspona. Raduje nas da su oni danas na akademiji obećali da neće zaboraviti ni Medresu ni Mostar i Hercegovinu. Shvatili smo to kao njihov dug i emanet kojeg očekujemo da će ispuniti. Mi imamo puno povjerenje u njih da će nam vratiti dobro dobrim“, istakao je muftija. On je preporučio maturantima koji neće nastaviti školovanje na fakultetima islamskih nauka da ostanu u Mostaru i da se upišu na Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Govoreći o ličnim i kolektivnim perspektivama, muftija je kazao da budućnost našeg naroda zavisi od spremnosti da jedni druge pomažemo i podržavamo. „Naša budućnost zavisi od naše volje, naše spremnosti odvažnosti i kuražnosti; ne od drugih. Na tom putu ne treba da bude straha i beznađa. Ne treba prihvaćati atmosferu defetizma kao stvarnost i realnost, jer čovjek svojom duhovnosti, svojom vjerom i zalaganjem boji svoje vrijeme“, poručio je muftija.

Voljeti ljude a stvari koristiti

Selame i čestitke reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića maturantima i njihovim roditeljima u svojstvu njegovog izaslanika prenio je direktor Uprave za administrativne i pravne poslove Rijaseta IZ u BiH Ismail ef. Smajilović. U svom govoru istakao je bitnost vjerovanja i pridržavanja moralnih principa islama u vremenu kojem živimo. Lekciju o ljubavi i iskrenim odnosima koju su maturanti akcentirali u svečanom programu Smajilović je iskoristio da poruči kako bi se vjernici trebali čuvati od pojava da vole stvari a koriste ljude. „Treba voljeti ljude a stvari koristiti. Tome nas vjera uči“, kazao je Smajilović. Pozvao je prisutne da jačaju i šire dobro kao bi ostvarili sreću i zadovoljstvo i u porodici i u društvu. „Samo iskrenim međusobnim odnosima to ćemo postići i pobjeći od ambisa života u koji padaju slabi“, dodao je on.  Prigodne čestitke maturantima na svečanosti uputio je i kantonalni ministar obrazovanja i nauke dr. Rašid Hadžović.

Posljednju prozivku 17 učenika  IV a, 19  IV b i 18 IV c na akademiji su izvršili njihovi razrednici i razredni odgajatelji hafiz Armin Abaza, Meadin Mrndžić, Merjem Muratović Šuta, Lejla Mušić i Saudina Šehić Tulek

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine