digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sjećanje na Jasmin-ef. Milišića

 Navršilo se deset godina od preseljenja na bolji svijet našeg školskog kolege, prijatelja i ahbaba Jasmin-ef. Milišića.

Uzvišeni Allah dž.š., je odredio da u svojoj ranoj mladosti, dvadest i osmoj godini života napusti ovaj prolazni dunjaluk i da se vrati u okrilje svoga Gospodara. Rođen je 13. maja 1980. godine u Sarajevu  od oca hadži Bajre i majke hadži Sevde. Jedan je od dvojice sinova iz porodice Milišić. Potiče iz porodice u kojoj je uvijek bilo imama koji su svojim uzorom bili prepoznatljivi u narodu. Njegov dajdža je imam Bajro-ef. Bandić koji trenutno radi u džematu Tarčin, MIZ Sarajevo. Jasmin-ef. svoje prve korake započinje u Sokolović Koloniji gdje je pohađao mektebsku pouku. Osnovnu školu je završio u Sokolović Koloniji. Odlazeći u mekteb u njegovom srcu se usadila velika ljubav prema vjeri islamu i pobudila se želja da se  upiše u medresu.

Upisuje se u Gazi Husrev- begovu medresu u Sarajevu 1995. godine koju je uspješno završio. Nakon završene mederese upisuje se na Univerzitet „ Džemal Bijedić“, Odsjek pedagogija. Poslije završenog fakulteta oženio se Sabinom hanumom 2004. godine. Odlazi u Njemačku u džemat Regensburg gdje započinje svoj imamski posao. Trudio se da u svom životu bude uvijek od koristi i da pomogne svojim kolegama. Imao je lijepu komunikaciju sa svim školskim kolegama, kao i svim džematlijama u džematu u kojem je radio.

Nastojao je da dostojanstveno i uzorno pronosi baklju islama. Svoje znanje koje je stekao, prenosio je na druge ljude i želio da kod njih potakne ljubav prema našoj plemenitoj vjeri islamu. Ophodio se na najljepši mogući način sa džematlijama, omladinom i djecom. Ulagao je veliki zahmet i trud da na ljude prenosi vrijednosti koje su od velikog značaja svakom pojedincu na ovom svijetu. Jasmin- ef. je volio imamski poziv i nastojao je svoju misiju koja mu je data na dunjaluku da izvrši na najbolji način. Uvijek je imao osmijeh na svom licu i nastojao lijepo ponašanje prenijeti na druge. Bio je blage naravi, istinoljubiv, iskren, komunikativan, veseo, društven čovjek i to je pokazivao u svom životu. Na mjestu imama, hatiba i muallima 03. marta 2009. godine napušta ovaj dunjaluk. Allah, dž.š., je odredio da u svojim ranim godinama života okonča dunjalučki život. Ukopan je Hadžićima. Njegove školske kolege u znak sjećanja na njega, svake godine organizuju i prouče hatmu pred njegovu plemenitu dušu. Hatma dova se organizuje u džematu Miševići. Jasmin-ef. Milišić će ostati u našim sjećanjima, srcima i neće biti zaboravljen, kao ni njegova porodica. Molimo Allaha, dž.š., da njegovoj porodici podari svaki hajr i da ih nagradi za njihov sabur. 

Na kraju preostaje nam da učimo dovu Uzvišenom Allahu da Jasmin-ef. počasti  Džennetom i da bude u društvu uzoritih Allahovih, dž.š., robova. Amin!

Tekst napisao: hfz. mr. Maid-ef. ibrahimović, školski kolega Jasmin-ef. Milišića

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine