digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mr. Admir ef. Vuković (1981. – 2017.)

Autor: Amina Ahmić Juli 29, 2017 0

Admir ef. Vuković rođen je 9. septembra 1981. godine u Zavidovićima, od oca Mihrudina i majke Aiše. Osnovnu školu pohađao je u Mustajbašićima kod Zavidovića. Nakon završene osnovne škole upisuje Elči Ibrahim-pašinu medresu u Travniku koju završava 2001. godine.   Nakon medrese odlazi na dalje školovanje u Veliku Britaniju, na Univerzitet u Velsu (University of Wales) gdje je diplomirao na odsjeku za šeriatsko pravo. Potom upisuje postdiplomske studije na odsjeku za međunarodnu politiku. Pored maternjeg jezika, aktivno je govorio arapski i engleskik jezik. U brak stupa 2007. godine sa Amrom Selimović iz Zavidovića sa kojom ima kćerku Lejlu (9 godina) i sina Ahmeda (5 godina). Po okončanju studija početkom 2008. godine vraća se u Bosnu i Hercegovinu.

  Admir efendija je svoj radni vijek proveo kao imam u džematu Mokronoge, Medžlis islamske zajednice Tomislavgrad gdje se zaposlio u avgustu 2009. godine i tu ostaje sve do preseljenja na Ahiret. Tokom vršenja dužnosti imama u džematu Mokronoge bio je angažiran u aktivnostima koje su realizirane u džematu i lokalnoj zajednici. Bitno je istaći da je u njegovom periodu dovršena izgradnja i legalizacija vakufskog objekta, te uređenje džamijskog prostora. Organizirao je razne donacije za pomoć džemata. Rahmetli efendija Vuković bio je aktivan učesnik u organizaciji obilježavanja stradanja Bošnjaka u džematu Mokronoge, te izgradnji spomen obilježja. 

  O djelu Admir efendije najbolje govori činjenica da je veliki broj njegovih džematlija prisustvovao dženazi u Zavidovićima. Na to da je rahmetli efendija Admir gradio dobar odnos sa svima ukazuje nam prisustvo građana drugih nacionalnosti Tomislavgrada na dženazi.  Admir efendija preselio je na Ahiret trećeg dana Bajrama, u utorak 27.06. 2017. godine u 36. godini života.   Neka mu Uzvišeni podari rahmet, a porodici sabur! 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine