digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Četvrti dan ramazana: Ideja za iftar

Za ovaj četvrti dan ramazana, koji je ujedno i neradni dan, imamo vremena za odmor, ali i za pravljenje najpoznatijeg bosanskog recepta – jednu od stotine pita ili, pak, šnicle u vrhnju

 

Tikvenjača ili bundavnjača

Ako živimo u porodici naši ukućani uvijek željno iščekuju pitu. Iako po narodnoj "Svaka pita je pitica, a burek pitac", volimo i zeljanicu, maslanicu, sirnicu kao i tikvenjaču, s obzirom da je ovo vrijeme tikve. (U nekim krajevima se kaže bundavnjača).

Uz dobru salatu od paradajza i krastavica svaka pita je dobra.

 Naravno, ovdje dajemo prijedlog za poznati «salat». U posoljeno kiselo mlijeko ili jogurt izrezati stino krastavice i bijeli luk. Nemojte pretjerati s bijelim lukom zbog teravije.

 

Šnicle u vrhnju

300g mljevenog mesa, komad starog hljeba pomiješati sa jednim do dvoje jaja, velikom kašikom pavlake, pola peciva, začinima - so, biber, domaća vegeta, crvenim i bijelim lukom - po želji. Napraviti male šnicle i uvaljati u brašno te pržiti u ulju. Na kraju politi vrhnjem (ili svojom bešamel smjesom) i još malo zadržati na vatri. Servirati uz običnu rižu.

 

Desert

Ako je kolač od petka pojeden, onda predlažemo muffine koje mogu stajati i za radne dane. Pomiješati 250g brašna, dvije kašike peciva, pola kašike sode, dvije kašike kakao-praha, vanilin šećer, 175g šećera. U drugu posudu pomiješati 250ml mlijeka, 90ml ulja i jedno jaje. Suhe i mokre sastojke sjediniti i miješati mikserom 20 minuta. Na kraju dodati komadiće čokolade za kuhanje (150g) i ručno pomiješati. Sve peći na 200 stepeni 20 minuta. 

Hadis za ovaj iftar: "Mi smo narod koji ne jede, dok ne ogladni, a i kad jedemo, ne prejedamo se."

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine