digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Peti dan ramazana: Ideja za iftar

Ako dugo nismo jeli klepe ili se još nismo okušali u spravljanju ovog tradicionalnog jela krajnje je vrijeme

 

 

Predjelo: Supa od brokule

 

Ispržiti jednu glavicu luka i jednu čehnu bijelog luka na malo ulja, dodati jedan veći cvijet brokule isjeen na sitnije komade i zaliti sa 1 L vode, dodati so i vegete i ostaviti da kuha dok brokula ne bude skuhana. U blender izmiksati, vratiti u šerpu i dodati malo vrhnja za kuhanje i pustiti da kratko provri. Pri serviranju ukrasiti listićima badema. 

-          Ova supa je lagana a puna vitamina

 

Glavno jelo:  Domaće klepe

Za tijesto:

400gr brašna
2 jaja
100ml vode
malo soli
malo ulja

Za fil:
1/2 kg dvostruko faširanog mesa

Glavica luka
1-2 čehne bijelog luka
so, vegeta


Zamijesiti jufku, zamotati u foliju i ostaviti neko vrijeme u frižideru. Luk i bijeli luk samljeti, dodati u meso, malo ulja i posoliti i povegetiti po ukusu.
Nakon toga jufku prekuhati na pobrašnjenoj površini i razvaljati malo deblju jufku nego za pitu. Izrezati pravougaonike 3x6cm, premazati jednu polovicu umućenim žumancetom i stavljati pomalo fila. Preklopiti i pritisnuti lagano prstima da nastanu kvadratici 3x3cm velicine. Klepe se kuhaju svega 3-4minute u slanoj vodi u koju smo stavili malo ulja da se ne slijepe.

 Za preljev rastopiti malo putera, milerama i vrhnja za kuhanje, posoliti i preliti po skuhanim klepama. Uprziti malo putera sa crvenom mljevenon paprikom i pokapati po jelu.

 

Desert: Paluza od jagoda

  • 300 gr voća po želji (a može i više)
  • 500 ml vode
  • 80 gr šećera (ako je voće kiselije i više)
  • 1 kesica vanilin pudinga ili 40 gr gustina
  • 100 ml mlijeka

Voće očistiti i staviti skupa za vodom i polovinom šećera da kuha 10-tak minuta. Mlijeko zamutiti sa šećerom i vanilin pudingom (ili gustinom) i dodati u vrelu smjesu. Pustiti da kuha 2-3 minute i izručiti u pripremljene posude i ostaviti da se dobro ohladi. Ukrasiti istučenim vrhnjem i sjeckanim bademima. Pravo ukusno osvježenje. 

Hadis za večerašnji iftar: "Allahov Poslanik s.a.v.s., nikada nije spominjao mahanu hrani, nego bi je, ako bi mu se svidjela jeo, a ako ne onda bi je ostavio." (Ebu Davud)

 

 Priredila: Dženeta Fajić-Kalabić

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine