digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ramazan 13. dan: Ideja za iftar

Za desert: Brzi kolač opd kiselog vrhnja

Teleća supa sa okruglicama od griza


Malo teletine 
1 glavica luka
mrkve
peršuna
1 jaje
2-3 kašike griza
tjestenine za supu
so, vegeta
Meso oprati i kuhati u posoljenoj i povegetenoj vodi oko 1sat. Meso odvojiti od kostiju ili ako je bez kostiju i isjeći na komade. U šerpici na malo masnoće blago upržiti usitnjenu glavicu luka i zaliti vodom u kojoj je kuhano meso. Dodati izrendanu mrkvu i usitnjeni peršun. Dodati tjesteninu za supu ili npr. špagete izlomljene na manje dijelove. Kada je tjestenina skoro skuhana umutiti jaje sa grizom i malo soli, malom kašičicom odvajati po grudvicu i stavljati u supu, koja ne treba da kuha jako ne da samo lagano vrije. Okruglice su gotove nakon 10-tak minuta.


Za glavno jelo predlažem jednu od mnogobrojnih domaćih pita: Burek ili sirnica, jeste li probali pitu od kupusa sa malo teletine?


Brzi kolač opd kiselog vrhnja


Umutiti 5 bjelanaka, posebno umutiti 5 žumanaca sa 200gr šećera,kesicom van.šećera, 200 gr ulja, 200 gr kiselog vrhnja,350 gr brašna i kesicom praška za pecivo. Umijesiti bjelancad, podijeliti na dva dijela, u jedan dodati 2 kašike kakaa i prvo bijeli pa crni dio izliti u tepsiju.. ispeći oko 50 minuta na 175 stepeni.. Pri serviranju preliti rastopljenom čokoladom...

 

Priprema: Dženeta Fajić-Kalabić koja uređuje i blog dzenetinatrpeza.blogspot.com

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine