digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Dječica i ramazan

Autor: Avgust 12, 2016 0

Osim običaja ''našivanja'', kojim se maloj djeci približava pojam posta kao ustezanje od hrane i pića te njihove konzumacije u tačno određeno vrijeme, trebamo naglašavati da je bitno poštovati sam mjesec ramazana i sve druge ljude koji nisu ''našili'' i poste još uvijek.

Podučite djecu da u ramazanu ne jedu i piju na javnim mjestima. Pravilo i za odrasle ljude jeste da javno jede onaj ko ima vidnu prepreku da posti, kao što su trudnica, stara osoba, i teški bolesnik. Ostali, kod kojih se uzrok ne vidi, ne bi trebali konzumirati hranu i piće javno iako imaju valjan razlog da ne poste.

U ramazanu je promijenjeno i vrijeme budnosti i vrijeme odmora. Objasnite djeci da kroz stubište, i mahalu, ne podižu glas iako je dan. Neko od komšija, moguće je, odmara i priprema se za teraviju i sehur.

Podučite djecu o vrijednosti lijepe riječi kao sadake u ramazanu, neka dio spremljene hrane odnesu do komšije ili prijatelja. Približite im iščekivanje iftara, neka odu po somune, mogu vam pomoći u postavljanju suđa na sto.

Malo većoj djeci, koja poste, priredite poseban doživljaj i pripremite iftar na koji oni mogu pozvati svoje prijatelje.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine