digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Giht - bolest zglobova

Autor: A. Zulić Januar 17, 2017 0

Giht je oboljenje zglobova koje ste, najvjerovatnije, dobili u nasljedstvo.

Od gihta češće obolijevaju muškarci nego žene, a prvi simptomi se javljaju između 30 i 40 godine. Giht je oboljenje poremećaja metabolizma, uzrokuje ga nakupljanje soli mokraćne kiseline u tkivima. Ispoljava se prvo napadima zapaljenja zglobova, a nakon toga hroničnim pojavama. Simptomi su nelagodnost, natečenost, upala i osjećaj vreline u zglobovima, osjećaj težine u palcu noge. Mogući simptomi su nesanica, umor, glavobolja, poremećaj varenja, a pravi napad počinje naglo oko 1 do 2 sata iza ponoći sa bolovima koji se pojačavaju.

Povod napada, osim neadekvatne ishrane, mogu biti  još i lokalna povrjeda, fizička iscrpljenost, stres, hladnoća, vlaga itd.

Liječenje se, pored medikamenata, zasniva i na korigovanju ishrane. Zabranjeno je jesti crveno meso, džigericu, mozak, sardine i mesne prerađevine.

*Čaj za liječenje zglobova: izmiješati po 20 g lista breze, koprive, korijena peršuna, maslačka i 40 g kore vrbe. Jedna kašika mješavine se kuha u 200 ml vode pet minuta. Čaj je potrebno praviti frišak i piti dva do četiri puta dnevno.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine